Klaus a Schwarzenberg by měli dostat šanci střetnout se o Hrad

06.09.2011 12:53

Úplně z jiného těsta jsou aktéři slovní přestřelky mezi Hradem a Černínským palácem. Podle komentáře Martina Komárka v MF Dnes představují prezident Václav Klaus i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg střet světů, živlů, postojů, povah, letory i mentality. A nadhazuje otázku, jak by to dopadlo, kdyby tito dva muži dostali příležitost střetnout se o Hrad.

Klaus a Schwarzenberg by měli dostat šanci střetnout se o Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus přijímá na Hradě Karla Schwarzenberga

Mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem poletují věty, z nichž je zřejmé, že si tito dva na chuť nikdy nepřijdou. Jak by také mohli, když představují střet světů, živlů, postojů, povah, letory i mentality. „Když se dva takoví hádají, jednak nás pobaví, jednak z toho můžeme vytěžit něco pro poučení našich dítek, pro která je jinak politika nejen nesrozumitelná, ale i nudná," píše Martin Komárek v komentáři MF Dnes.

Odlišnost obou politiků ilustruje na několika případech. „Schwarzenberg je oddaný katolík, který rád mluví žertem o svých neřestech a hříšich. Je šlechtic každým coulem, i když používá i hrubé selské výrazy, aby se přiblížil lidu. I když nad ním vyčnívá, tak mu to nedává najevo ani chlubením, ani poučováním," hodnotí Komárek ministra zahraničí.

Schwarzenberg je v duchu tradic rodu Evropan

Naopak Klaus je ateista, jenž se po většinu života snaží být ctnostný, i když mu to ne vždy vyjde. „Je plebejec každým coulem. Zajímá ho jen, co si člověk vydobude vlastním úsilím a pílí. Když si postavení vydobyl, může se v něm rochnit, což Klaus rád dělá. Vždy rád pokárá, poučí, zhodnotí, jako by byl učitelem na základní škole," popisuje komentátor prezidentovy povahové rysy.

Schwarzenberg má smysl pro humor. Když se prohlašuje za českého vlastence, věřte mu jen trochu. „V duchu tradic svého rodu je Evropan. Nejen proto, že statky má pomalu po celém kontinentě, ale zejména proto, že hranice mezi státy nejsou pro něj nijak důležité. Evropskou unii považuje za velmi dobrý vynález," charakterizuje Komárek ministra zahraničí.

Pro Klausy jsou dobré národy a jejich duch

To nynější hlavě státu dal Bůh řadu talentů, ale potrestal ho ve smyslu pro humor. Ten nemá žádný. „Klaus je nacionalista. Národy a jejich duch, zejména ten český, jsou dobré. Vše, co je nad národy, je zlé. Evropskou unii považuje za škodlivou, ba nebezpečnou," upozorňuje komentátor na další rozdíly mezi oběma osobnostmi.

Nyní by se podle Martina Komárka mělo na internetu hlasovat, který z těchto politiků je nám bližší. „Koho byste volili? Nebylo by nejlepší, kdyby to zákonodárci zaonačili tak, aby se tihle dva mohli střetnout o Hrad?" ptá se závěrem svého komentáře Komárek.

K věci:

Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu 

Pošklebovat se Klausovi, to jediné umíte. Jakl stírá knížete za Moravce 

Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…