Rodiče, připravte si tisícovky. Poslední rok školky bude za peníze

07.09.2011 14:37

Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo návrhy změn ve svém rezortu, část z nich byla schválena v úterý po třetím čtení Poslaneckou sněmovnou. Některé z nich tak mohou nabýt účinnost již od 1. ledna 2012. Týkají se pěti klíčových oblastí: dávkového systému, oblasti péče o zdravotně postižené osoby, zabezpečení osob v hmotné nouzi, pracovněprávní legislativy a v neposlední řadě také oblasti rodinné politiky a péče o děti. A právě na poslední bod se tentokrát ParlamentníListy.cz zaměřily.

Rodiče, připravte si tisícovky. Poslední rok školky bude za peníze

„Cílem těchto reformních kroků je zjednodušení systému, jeho zlevnění i zefektivnění, rozšíření možností kontroly a v neposlední řadě také komfortnější postup pro příjemce dávek," řekl při představování detailů reformy ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Zaveden tak má být mimo jiné například jednotný formulář pro podávání žádostí o všechny dávky, bude určeno jedno výplatní místo, počet dávek bude značně zredukován, dojde k jejich agregaci do větších celků. Státní výdaje se budou snižovat nikoli na úkor příjemců dávek, ale primárně snížením nákladů na administraci systému.

Nově by mělo být upraveno i poskytování služeb péče o děti. Zákon rozdělí poskytování těchto služeb na péči o velkou, střední a malou dětskou skupinu. A požadavky na kvalitu zajištěné péče se budou lišit podle velikosti skupiny. Zavedena bude také nová živnost „Péče o dítě do tří let věku v denním režimu". Otcové po narození dítěte, budou mít nově také nárok na jeden den volna.

Výši rodičovského příspěvku bude možné flexibilně měnit

Zaměříme-li se na státní sociální podporu (SSP), konkrétně na rodičovský příspěvek, zjistíme v materiálech ministerstva práce a sociálních věcí, že nová úprava umožní rodiči flexibilně volit délku pobírání rodičovského příspěvku a jeho výši aktuálně s ohledem na sociální situaci rodiny až do vyčerpání celkové částky 220 000 korun. Maximálně však do 4 let věku dítěte. Měnit se však bude moci jeho výše.

Čtěte také:
Gazdík vsadil na vyjímku pro rodiny s dětmi

"Výši tohoto příspěvku bude možné měnit jednou za 3 měsíce, její výše bude muset být zaokrouhlena na stokoruny a jejím limitem bude výše peněžité pomoci v mateřství (PPM) - tj. 30násobkem 70 procent denního vyměřovacího základu, nejvýše však 11 500 korun za měsíc. Možnost volby výše měsíční částky rodičovského příspěvku však bude mít, nově, i rodič, který nebyl účasten nemocenského pojištění. Ovšem jen v případě, že druhý z rodičů splnil podmínku nároku na PPM nebo nemocenské v souvislosti s porodem či převzetím dítěte. V případě, že ani jeden z rodičů nebyl účasten na pojistném systému a tedy nesplnil podmínky pro volbu výše a délky pobírání RoP, se nic nemění a výše RoP zůstává v pevných částkách - 7 600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a poté 3 800 Kč do 4 let věku dítěte dle právní úpravy od 1. ledna 2011," vysvětluje mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Doplňuje, že v případě, že rodiči vznikl nárok na RoP před účinností nové právní úpravy, bude moci přejít na novou právní úpravu dle svého rozhodnutí.

Rodičovský příspěvek i pro rodiče, co dají dítě do školky od dvou let

Nově může přestat být omezován nárok na výplatu rodičovského příspěvku u dětí starších dvou let. To zcela určitě přivítají maminky, které budou chtít dávat dítě do předškolního zařízení. Zdá se, že je totiž blízko doba, kdy přestanou být tyto matky, pokud nebudou chtít přijít o rodičovský příspěvek, omezovány pouze na 5 kalendářních dnů (46 hodin) , ve kterých mohou dosud dítě v měsíci někam umístit.

Přídavek na dítě, dávky pěstounské péče, porodné i pohřebné

Zde by k žádným změnám u přídavků na dítě by od počátku příštího roku dojít v rámci sociální reformy nemělo.Stejně tak i u porodného a pohřebného. Nepříliš patrné změny čekají i dávky pro pěstouny. U nich by však od 1. ledna 2012 mělo dojít pouze k parametrickým změnám, a to u příspěvku na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči.

Novinkou bude, že posuzování zdravotního stavu dítěte svěřeného do pěstounské péče by již nemělo probíhat na základě stanovení stupně zdravotního postižení pro účely dávek SSP dle vyhlášky č. 207/1995 Sb., ale podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Podpora rodiny v reformě - třeba i sousedské hlídání

Právě tady se plánují velké změny, ovšem jelikož nejsou dosud předloženy v balíku zákonů ke schválení, je více než jisté, že projdou-li poslanci, budou platit až později, rozhodně ne od 1. ledna 2012.

Zkušenosti s tím, co ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, přitom čerpá i z vlastní praxe.

K 1. červenci letošního roku totiž úřad otevřel zařízení péče o děti svých zaměstnanců - tzv. dětskou skupinu. Je v něm  poskytována pravidelná služba péče o dítě s variabilní možností využití buď celotýdně, nebo jen po část dne, nebo jen některé dny v týdnu. Tím je podporována možnost využití flexibilních forem pracovní doby a pracovního úvazku rodičů - zaměstnanců MPSV.

Čtěte také:
Nejlepší důchodovou reformou je podpora rodin s dětmi

V dětské skupině MPSV je pečováno současně o maximálně 8 dětí od 2 do 7 let věku vzhledem k prostorovým podmínkám zařízení. „Podle vypracovaného výchovně vzdělávacího konceptu jsou s dětmi realizovány činnosti zaměřené na rozvoj schopností, vědomostí a dovedností dítěte a jeho kulturních a hygienických návyků, přiměřených věku dítěte," říká Lydie Keprová z oddělení rodinné politiky ministerstva práce a sociálních věcí.

Zařízení tohoto typu bude přibývat

Takovéto zařízení však nemusí být do blízké budoucnosti žádnou výjimkou. Poskytovatel služeb péče o děti si ho může zřídit, pokud se rozhodne neposkytovat péči v rámci vzdělávacích zařízení typu mateřských škol nebo zdravotnických zařízení typu jeslí a zároveň jeho činnost nevykazuje znaky podnikání.

V tomto případě se na něj nebudou vztahovat podmínky školského zákona, zákona o péči o zdraví lidu ani zákona o živnostenském podnikání. Zřízení a následný provoz tohoto zařízení však musí být v souladu s obecně platnými předpisy zejména v oblasti hygieny a stravování, požární a stavební oblasti aj.

Čtěte také:
Echt pravičák: Vláda jde proti rodině. Obrovská chyba

„Někteří poskytovatelé služeb péče o děti dnes takováto zařízení provozují, jim samotným však často chybí právní úprava podmínek. Proto ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s ostatními příslušnými rezorty vymezilo podmínky pro tento typ zařízení a poskytovanou službu nově definuje jako dětská skupina," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podmínky byly nastaveny tak, aby garantovaly kvalitu péče a zároveň byly pro zřizovatele snáze dosažitelné než v případě mateřských škol a jeslí. Samo ministerstvo nyní optimálnost nastavení těchto podmínek ověřuje a zároveň připravuje novou právní úpravu této služby.

Praxe ukazuje, že jde o krok správným směrem

A jak to vypadá v reálu? V Dětské skupině MPSV mohou být zaměstnány 2 pečující osoby, každá na 1,0 úvazku, vždy však 1 pečující osoba na maximálně 4 děti. Pečující osoby jsou zaměstnanci MPSV a jsou ve vztahu k MPSV v hlavním pracovním poměru.

Dítě může navštěvovat Dětskou skupinu MPSV buď celodenně, nebo ve zkrácené denní době v případě, kdy se na jednom místě vystřídá s jiným dítětem umístěným zde také ve zkrácené denní době, nebo pouze některé dny v týdnu v případě, kdy se na jednom místě vystřídá s jiným dítětem umístěným zde jiné dny v týdnu. Vždy se jedná o dlouhodobé, tzn. celoměsíční umístění dítěte, nikoli příležitostné.
Rodič či jiný zákonný zástupce uplatní žádost o umístění dítěte v Dětské skupině MPSV prostřednictvím svého nadřízeného na předepsaném formuláři - tzv. Žádost o umístění dítěte do Dětské skupiny MPSV.
Stravu v Dětské skupině MPSV zajišťuje zákonný zástupce dítěte, pitný režim je zajištěn v rámci provozu Dětské skupiny MPSV.

Je to jeden z alternativních typů služeb péče o děti dle návrhů MPSV

Ministerský návrh věcného záměru zákona o službě péče o dítě je v souladu s programovým prohlášením vlády, ve kterém se vláda zavázala podpořit rozvoj alternativ rodinné péče ve fázi pre-primárního vzdělávání, rozvoj firemních školek, alternativních předškolních zařízení typu mateřských a rodinných center, ale i institut sousedského hlídání, a vytvářet tak podmínky pro rychlejší návrat pečujících rodičů k výdělečné činnosti. Účelem opatření obsažených v návrhu věcného záměru zákona podpořit vznik a rozvoj služeb péče o děti vzhledem k jejich nedostatečné kapacitě, zejména pro děti mladší tří až čtyř let věku. Rodičům se tak umožní udržení kontaktu se zaměstnáním v době péče o dítě a postupný návrat nebo vstup na trh práce s ohledem na jejich strategii při sladění profesního, rodinného a osobního života.

Návrh věcného záměru zákona definuje dva nové instituty služby péče o děti

Prvním je tedy právě tzv. institut dětské skupiny, o kterém jsme již výše informovali a který má vyzkoušený ve vlastní praxi právě ministerstvo práce a sociálních věcí. Shrnuto - upravuje nepříležitostnou a nekrátkodobou péči o dítě v zařízení poskytovanou v režimu i mimo režim zákona o živnostenském podnikání, vždy však mimo režim školského zákona a zákona o péči o zdraví lidu. Stanoví se hygienické, provozní a prostorové podmínky poskytování péče o děti, počet dětí, o které může být v jednom časovém úseku pečováno jednou pečující osobou, a zároveň nejvýše přípustný počet dětí v zařízení, v němž je o děti pečováno.

Čtěte také:

Dále se stanoví odborná způsobilost pro osoby pečující o děti do zahájení povinné školní docházky a povinnost vytvoření výchovně-vzdělávacího konceptu. Dětskou skupinu mohou zřizovat fyzické i právnické osoby podle zákona o živnostenském podnikání, ale také obce a kraje, nestátní neziskové organizace a zaměstnavatelé včetně organizačních složek státu. Zavedením služby dětská skupina se mj. umožní řešit situaci zřizovatelů, pro něž je příliš nákladné nebo neúčelné zřídit mateřskou školu nebo jesle. Zejména je obtížné zajistit podmínky vyžadované vyhláškou o hygienických požadavcích, zvláště v případě relativně malého počtu dětí.

Chůva jako institut

Druhou důležitou novinkou je tzv. institut chůvy. Ta upravuje péči o dítě v domácnosti dítěte poskytovanou v režimu zákona o živnostenském podnikání.

U tohoto typu péče se vymezuje odborná způsobilost pro osoby pečující o děti do zahájení povinné školní docházky, která je totožná s odbornou způsobilostí u dětské skupiny. Vzhledem k tomu, že péče je poskytována v domácnosti dítěte, nikoli v zařízení, nevymezuje tento typ péče hygienické, provozní ani prostorové podmínky poskytování péče. V souvislosti s úpravou institutu dětské skupiny a institutu chůvy se navrhuje novelizovat zákon o daních z příjmů. Cílem je umožnit zaměstnavatelům uplatnit jako náklady daňově uznatelné náklady na služby péče o děti jejich zaměstnanců.

„Pokud dětskou skupinu, mateřskou školu nebo jesle zřídí zaměstnavatel pro děti svých zaměstnanců nebo pokud prostřednictvím nepeněžního příspěvku přispěje na úhradu služeb péče o děti svých zaměstnanců, měl by si podle našeho návrhu moci tyto náklady odečíst z daní. Navíc rodič, který se zapojí do pracovního procesu a svému dítěti bude hradit službu péče o děti, obdrží slevu na dani," vysvětluje Jaromír Drábek.

Tato opatření jsou rovněž zahrnuta v návrhu věcného záměru zákona, neboť s novými službami péče o děti úzce souvisí, a budou zavedena novelizací zákona o daních z příjmů.

Vyřeší se tím nedostatek míst v mateřských školách?

Tato nová právní úprava obsahuje opatření k zavedení nových a rozvoji existujících služeb péče o děti a zároveň tak reaguje mj. na nedostatečné kapacity současných zařízení. Jde především o podporu vzniku alternativ rodinné péče ve fázi předškolního vzdělávání, rozvoj firemních školek, alternativních předškolních zařízení typu mateřských a rodinných center. Záměrem této úpravy je také rozšířit nabídku poskytovatelů služeb péče o děti vůči systému jeslí a mateřských škol o další alternativní možnosti, a to například ve formě zavedení institutu tzv. sousedského hlídání.

Rodičovská výpomoc - nebude spadat pod živnostenský zákon

Rodič, který zároveň osobně, celodenně a řádně pečuje o vlastní dítě do 7 let
a současně se svým dítětem pečuje o nejvýše 3 svěřené děti do 7 let věku, se bude moci stát v příštím roce takzvaným poskytovatelem vzájemné výpomoci.
I když půjde o jistý druh služby, tato funkce bude vyjmuta z působnosti živnostenského zákona. I zde však bude nutné získat odbornou způsobilost pro péči o dítě do sedmi let věku v domácnosti dítěte.

V rámci podpory služeb péče o děti mají však vznikat i nové vázané živnosti zaměřené právě na péči o děti. O nich však ParlamentníListy.cz budou informovat v dalším z dílů o připravovaných změnách v sociálním systému.

Zruší se bezplatný poslední rok mateřské školy (je to v gesci MŠMT)

Ačkoli to spadá také do kompetence ministerstva školství, částečně jsou kompetence rozděleny i s ministerstvem práce a sociálních věcí. I proto se řadí do sociální reformy fakt, že v dalším roce by mohl být zrušen bezplatný poslední rok v mateřské škole. Zatímco tak v současnosti rodiče platí od počátku docházky dítěte do MŠ všechny roky, vyjma toho, který předchází vstupu do základní školy, projde-li návrh,  budou rodiče platit již komplet celou předškolní docházku dítěte. A ta může představovat v rodinném rozpočtu za měsíc minimálně v průměru 700 korun až 1000 korun (i více), při docházce do soukromých mateřských školek (kde se však jin nyní platila celá docházka) klidně i 8 tisíc korun. Rozpětí cen je dané velikostí obce, kde školka sídlí, druhem školky, mírou případné dotace od obce či jiných sponzorů a zřizovatelů, ale také počtem dnů v měsíci, v kterých dítě v MŠ skutečně je.

Definitivní termín, od kdy by však tato změna mohla platit, dosud není znám a je otázkou dalších jednání.

V praxi to bude znamenat to, že se navýší finanční spoluúčast rodičů či zákonných zástupců dítěte, jelikož budou muset nákladů v předškolním vzdělávání platit.

Sjednotí se sociální dávky

Pro rodiny s dětmi je velmi důležité zcela určitě také to, že MPSV připravilo záměr na sjednocení procesu výplaty nepojistných dávek sociální ochrany. A to tak, aby o těchto dávkách rozhodoval jediný orgán, jako jednotné místo kontaktu žadatel o dávky, nikoliv celá řada různých orgánů státní správy a samosprávy, tak jako tomu je doposud.

Tímto jediným orgánem by měl být podle návrhů MPSV Úřad práce ČR.

Jen pro zajímavost, nahlédněme do seznamu dnes vyplácených dávek a na to, kde všude jsou vypláceny:

Úřad práce
. přídavek na dítě,
. příspěvek na bydlení
. rodičovský příspěvek
. porodné
. pohřebné
. dávky pěstounské péče

Obecní úřad
. příspěvek na živobytí
. mimořádnou okamžitou pomoc
. doplatek na bydlení
. příspěvek nevidomým na krmivo pro vodícího psa
. příspěvek na užívání bytu a garáže

Obecní úřad s rozšířenou působností
. příspěvek na péči
. mimořádnou okamžitou pomoc osobám ohroženým sociálním vyloučením
. jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek
. příspěvek na úpravu bytu
. příspěvek na zakoupení, celkovou opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla
. příspěvek na provoz motorového vozidla
. příspěvek na individuální dopravu
. průkazy TP, ZTP a ZTP/P.

Čtěte také:
Drábkův úřad bude seniorům platit na bydlení doživotně 
MPSV: Karta sociálních systémů ušetří ročně miliardu korun
Konec nekonečným příspěvkům na bydlení. Budou na pět let


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…