Vandas podal trestní oznámení na šéfa agentury pro začleňování

06.09.2011 13:23

Šéfovi Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášovi Vandasovi se nelíbí některé výroky Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách.

Vandas podal trestní oznámení na šéfa agentury pro začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas podal v pondělí trestní oznámení na ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Úřadu vlády ČR Martina Šimáčka pro šíření poplašné zprávy. Zástupci DSSS to potvrdili ParlamentnímListům.cz.

Oznámení se týká věty, kterou Šimáček v článku na serveru iDnes.cz reagoval na nepokoje ve Šluknovském výběžku a v níž údajně popisoval, jak desítky až stovky příslušníků DSSS pochodují Rumburkem a napadají Romy.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

Varnsdorf po akci: Policie dav k Romům nepustila
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Běhá mi mráz po zádech

"Běhá mi mráz po zádech, když vidím Josefa Mašína, místního rumburského radikála, jak křičí na 600 lidí na náměstí: Pojďte na cikány. Pod ním stojí desítky nacistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti a pomáhají uvádět lidi do varu. A výsledek? Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty. Takhle to začínalo ve 30. letech," uvedl v článku Šimáček.

Předseda DSSS trestní oznámení zaslal Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 5. Podle Vandase se Šimáček porušení zákona dopustil svými výroky, které 31. června iDnes.cz uveřejnil v článku s názvem Šimáček: V ghettech jsme zaspali v 90. letech, represe problém vyostří.

"Věta 'Desítky, možná stovky lidí pochodují městem, ničí majetek, napadají lidi - prvního Roma, který se jim připlete do cesty', popisující aktuálně probíhající sérii shromáždění nespokojených občanů v oblasti šluknovského výběžku je jednoznačně nepravdivá, neboť na žádných shromážděních v tomto regionu k výše popisovaným událostem nedošlo," napsali zástupci DSSS v trestním oznámení.

Na několika místech na severu Čech se v minulých dnech odehrály protiromsky zaměřené demonstrace. V Rumburku, Varnsdorfu a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Místní a extremisté už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, další jsou naplánovány na pátek a sobotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …