S motivací pomohla babička uvaděčka i obava z devastace

06.09.2011 15:02

Zabrnkat na správnou strunu u radních, kteří budou rozhodovat o novém generálním řediteli České televize, se pokusilo motivačními dopisy 32 uchazečů o tento post. Největší favorit mezi nimi, bývalý šéf Novy Petr Dvořák, se snažil přesvědčit o svém vztahu ke kultuře už od dětství, kdy díky babičce uvaděčce shlédl spoustu filmů. Martinu Vadasovi, autorovi dokumentu o bratrech Mašínech, zase jde o zlepšení veřejné služby, aby se před svými dětmi nemusel stydět za devastaci veřejného prostoru.

S motivací pomohla babička uvaděčka i obava z devastace
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Vedle koncepce rozvoje České televize měli účastníci výběrového řízení na funkci generálního ředitele ČT za úkol popsat motivaci, která je k podání přihlášek vedla. Někteří kandidáti nešetřili vzletnými slovy, jiní šli ve svém vysvětlování až k dávným kořenům, v nichž spatřují své předurčení stanout v čele veřejnoprávního média.

K těm druhým nepochybně patří největší favorit volby Petr Dvořák, bývalý ředitel TV Nova, který se snažil přesvědčit o svém dávném vztahu ke kultuře. „Filmovou tvorbu jsem začal poznávat již na základní škole, kdy jsem díky mojí babičce, uvaděčce v jednom z českobudějovických kin, hltal všechny filmy, které v té době byly uváděny," vzpomíná Dvořák na klasická díla francouzské a italské filmové školy, od komedií s Jean-Paul Belmondem až po Felliniho dramata.

Bývalý šéf Novy přesvědčuje o svém vztahu ke kultuře

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani hudba, kterou začal objevovat po nástupu na střední školu. A tak každé středeční ráno stával ve frontě před prodejnou Supraphonu a nakupoval všechno nové, co v té době na deskách vycházelo. „Současně jsem objevoval knížky od soudobých nebo historických autorů, ať už ty, které jsme měli doma nebo ty, které jsem postupně nacházel ve třech různých českobudějovických knihovnách," dokresluje Dvořák svůj autoportrét kulturního člověka.

Úplně z jiného konce vzal motivační dopis Martin Vadas, autor dokumentu o bratrech Mašínech. „Jde mi o zlepšení veřejné služby, abych se před svými dětmi nemusel stydět za devastaci veřejného prostoru," píše Vadas s tím, že v ČT jsou přehlížena a tabuizována závažná témata a divákovi se proto nedostává toho, nač má nárok.

Bradáč nechce televizi jako zátěž

Výkonný ředitel ČT24 Roman Bradáč připomíná, že slovo motivace je odvozeno z latinského infinitivu movere, což znamená pohybovat. „Moji hybnou silou, tedy mým motivem je vytvořit televizi veřejné služby, která nebude vnímaná jako společenská zátěž, ale jako instituce v co nejširším smyslu prospěšná, sebevědomě se podílející na rozvoji společnosti a kulturní identity národa," uvádí Bradáč.

Producent Fero Fenič se domnívá, že by mohl být České televizi užitečný ve chvíli, kdy zaznamenává v oblasti obsahu největší propad ve své historii. „Sám jsem mnohokrát v médiích Českou televizi kritizoval. I proto teď cítím povinnost se k ní, k jejím problémům i její budoucnosti postavit čelem," zdůvodňuje svou přihlášku Fenič.

Od dob Mathého už ČT nikdy nebyla nezávislá

Předpokládaný největší Dvořákův konkurent, ředitel hudební TV Óčko Hynek Chudárek, je motivován touhou napravit špatný stav televize projevující se ztrátou mladého diváka, nízkou úrovní programu a poklesem důvěryhodnosti. „Vybudovat a navrátit ČT kredit, bonitu a úctu, kterou si zaslouží, považuji za profesní výzvu," tvrdí Chudárek.

Bývalý redaktor ČT Milan Šíma vzpomíná na politické ovlivňování, které zažil. Poznal tlaky, aby do pořadu přišel ten či onen poslanec nebo ministr a jiný zase aby nepřišel. „Abychom se v pořadu Bez obalu věnovali spíše tomuto tématu a ne tomu, co bylo plánováno ve scénáři a tamtoho politika nechali na pokoji. Česká televize nebyla podle mých zkušeností po odchodu Iva Mathého z funkce ředitele nikdy opravdu nezávislá," prozrazuje Šíma, co mu na ČT už dlouhá léta vadí.

K věci:

Soukromé televize válcují ve zpravodajství veřejnoprávní ČT 

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …