VV hrozí: Schválíte mírnou loterijní reformu? Tak budeme hlasovat s ČSSD

06.09.2011 16:27

Věci veřejné pohrozily, že některé klíčové reformy ve sněmovně prohlasují s opozicí. Stane se tak v případě, že poslanci ODS a TOP 09 schválí současnou podobu novely o loteriích, kterou Věci veřejné považuj za příliš mírnou. Podle stranických špiček by tak jejich koaliční partneři porušili koaliční smlouvu, což by poslancům VV umožnilo nepodpořit v hlasování některé vládní reformy.

VV hrozí: Schválíte mírnou loterijní reformu? Tak budeme hlasovat s ČSSD

"Pokud ODS a TOP 09 budou hlasovat pro, budou jednat v rozporu s dodatkem koaliční smlouvy a může se čekat jednání o zdravotně-sociálních zákonech, kde v reakci na koaliční nevěru mohou poslanci Věcí veřejných hlasovat o některém z bodů s opozicí, protože nebyly dostatečně a dopředu koaličně dojednány," sdělil portálu iDnes.cz šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Předseda strany Radek John označil loterijní zákon za naprosto nedostatečný. Věcem veřejným se nelíbí především to, že novela zachovává praxi, kdy zisky z hazardu šly na prospěšné účely.

Zákon uleví obcím. Za tři roky

Návrh loterijní novely posiluje pravomoci obcí, které nově budou moci herny na svém území limitovat či úplně zakázat. Dosud sice obce mohly hazard omezit vyhláškou, nemohly však nijak ovlivnit videoloterijní terminály, jejichž regulace spadá pod ministerstvo financí.
Nový zákon, který dá bič na všechny typy heren, nicméně vyjde v platnost až za tři roky. Tak dlouho totiž potrvá přechodná lhůta, kterou zákon musel stanovit, aby majitelé heren a firmy podnikající v hazardu nevyvolali arbitráže proti České republice.


Peníze na charitu mizí v nesprávných kapsách


Firmy provozující herny budou mít podle zákona povinnost odvádět dvacet procent na obecně prospěšné účely. Kritici opatření však poukazují na to, že tyto peníze ve stávající praxi většinou putují do neprůhledných nadací nebo do kapes organizace, jejíž obecně prospěšný charakter je těžko prokazatelný. V minulosti takové peníze šly například na muzikál Michala Davida.

Kalouskova daňová reforma navíc hernám určuje povinnou devatenáctiprocentní daň z příjmu.

 

Čtěte také:

Poslanci potvrdí regulaci hazardu a omezení reklamy v ČT 

Peníze z hazardu na sport? Nikoliv. Na muzikál Michala Davida 

Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…