Klaus před ČSSD obhájí své názory na zahraniční politiku

06.09.2011 16:37

ČSSD dnes vyzvala prezidenta Václava Klause, aby svá vystoupení v oblasti zahraniční politiky dopředu konzultoval s vládou a aby svými projevy na adresu jiných států nepoškozoval zájmy České republiky. Sociální demokracie také kritizovala Klause za jeho nedávné přednáškové turné po Austrálii. Prezident se podle nich nechal najmout soukromou organizací, aby útočil na australskou vládu

Klaus před ČSSD obhájí své názory na zahraniční politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„V zahraniční politice se negativně projevuje nedostatek autority premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09)," řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který je zároveň stínovým ministrem zahraničí.


"Vyzývám proto premiéra a ministra zahraničí české vlády, aby vystoupení prezidenta Václava Klause k věcem zahraniční politiky byla dopředu konzultována s českou vládou a aby nedocházelo k vystoupením prezidenta republiky, která poškozují zájmy ČR," řekl novinářům Zaorálek.

Stínový ministr zahraničí uvedl, že v poslední době neustále přibývá sporů mezi prezidentem a vládou, prezidentem a premiérem či mezi prezidentem a ministrem zahraničí. "ČR je parlamentní demokracie,ve které zásadní slovo má mít premiér a vláda. Vychýlení tohoto stavu znejasňuje a vážně poškozuje obraz ČR," dodal Zaorálek.


Zaorálek: Klaus v Austrálii prezentoval jen své soukromé zájmy

Místopředseda ČSSD se také pozastavil nad Klausovým nedávným turné po Austrálii, na němž český prezident přednášel své názory na globální oteplování. "Neznám žádného jiného prezidenta v Evropě, který by se nechával najímat privátními organizacemi, aby přednášel v zahraničí, aby útočil na aktuální vládu, jako bylo v případě nedávného "turné" po Austrálii," řekl Zaorálek. Klaus podle něj prosazuje v zahraničí své soukromé zájmy a názory, které nemají nic společného se zájmy ČR.

Klaus se minulý týden pustil do kritiky ekonomickou krizí zasaženého Řecka, když o jeho obyvatelích nepřímo hovořil jako o líných pijácích ouza. Řecký premiér tyto výroky odsoudil. Klaus následně prohlásil, že rozhodně nekritizoval Řeky a že se ozvala potrefená husa.

S ministrem zahraničí Schwarzenbergem si zase v uplynulých dnech prezident vyměnil ostré vzkazy přes média. Klaus šéfovi diplomacie na Hradě před velvyslanci vyčetl mimo jiné to, že jeho koncepce zahraniční politiky neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU. Schwarzenberga kritizoval i za to, že s ním nedokázal o směřování diplomacie na místě polemizovat.

K neshodám kvůli zahraniční politice docházelo v minulosti i mezi někdejším premiérem Jiřím Parubkem a prezidentem Klausem. Paroubek se hned po nástupu do premiérské funkce ve vztahu k prezidentovi důrazně vymezil. V květnu 2005 prezidenta kritizoval za to, že údajně překračuje své kompetence při vystupování v zahraničí, a pohrozil mu omezením zahraničních cest, nebude-li vystupovat v souladu se záměry vlády. Po slovní přestřelce v médiích se oba činitelé sešli a dohodli se, že se pokusí vystupovat koordinovaně.

ČSSD již tehdy prohlásila, že české diplomacii velmi škodí, když ve světě nemluví jednohlasně a není jasné, kdo jí vede.

 

Čtěte také:

Pád eura nám neprospěje. Sníží životní úroveň o 70 procent, míní Zaorálek 

Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce 

Prezident Klaus: Pracujeme dostatečně? Máme nárok na euro? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…