Sockarta pro chudé. Někdo pěkně vydělá, rozčiluje se ministr i ČSSD

07.09.2011 4:36

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si slibuje od zavedení sociálních karet, že ti, kteří budou dostávat sociální dávky, je nebudou moci utrácet v hernách za alkohol či cigarety. Zavedení karet ale podle mnohých politiků bude mít zcela jiný výsledek a jediného vítěze - banky.

Sockarta pro chudé. Někdo pěkně vydělá, rozčiluje se ministr i ČSSD

Problémem podle kritiků nápadu ministra Drábka je, že banky nejsou v českých rukách, proto prý miliardové zisky poputují do zahraničí. A podle stínového ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) je nejhorší, že privátní subjekty budou kontrolovat významný tok veřejných financí.

Myšlenka zavedení sociálních karet, aby se nezneužívaly sociální dávky, je v podstatě velmi dobrá a nikdo ji neodsuzuje. Podle mnohých kritických hlasů ale není příliš efektivní. Příjemci dávek si nebudou moci na kartu vybrat hotovost, ani platit alkohol či cigarety. Ovšem možnost nakoupit sousedovi potraviny a vyinkasovat za ně hotovost, by neměl být problém, stejně jako prodat číšníkovi v restauraci stravenky za malé spropitné.


Drábek karty obhajuje

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek však svůj úmysl obhajuje. „Považuji to za významný krok k efektivitě a vymahatelnosti," prohlásil pro ParlamentníListy.cz. Opozice je proti zavedení karet. Nápad se nelíbí ani koaliční straně Věci věřejné.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) příznivcem sociálních karet není. „Obecně to neskutečně zkomplikuje život mnoha lidem. Na druhou stranu to možná zpříjemní život firmě, či bance, která tendr na karty vyhraje," zhodnotil pro redakci Dobeš.

Výhrady má také poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Informatizace a přehled o využívání sociálních dávek by byla pochopitelná, ale já v tom spíš vidím další Opencard."

Bývalý ministr práce a sociálních věcí, senátor ČSSD Zdeněk Škromach se na věc divá velice skepticky. Podlě něho nejde vůbec o sociální karty, ale primárně prý o kontrolu nad toky velké části veřejných financí privátními subjekty.

Zájmy mocných korporací

Ještě ostřejší je další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Už mě nic nezaráží. Reformy jsou sice chaotické, ale co vystupuje jasně je, že přinášejí profit oligopolním bankám, lobby farmaceutickým firem, penzijním fondům, vybraným silným ekonomickým subjektům. Pod  povrchem jsou zájmy mocných korporací," řekl pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

Z vedení ČSSD jeho kritiku podpořil Jiří Dienstbier. „Je to jen dobrý výdělek pro kšeftaře napojené na vládní koalici a obtěžování lidí. Kdo chce, má už dnes kartu k účtu podle svého výběru."

Peníze půjdou do zahraničí

Jak už bylo zmíněno, někteří přirovnávají zavedení sociálních karet k projektu Opencard. Ten stál rozpočet Prahy miliardu.

Do soutěže se přihlásili a po prvním kole stále zůstali tři zájemci - Česká spořitelna, Komerční banka a společně ČSOB se svou divizí Poštovní spořitelnou. Česká spořitelna patří přes svůj název Rakušanům, Komerční banka Francouzům a ČSOB Belgičanům.

„Banky zadarmo systém jistě nabídnou. Dobročinnost a láce je přeci základním atributem jejich činnosti. Prakticky jsou to neziskovky, které za poslední tři roky na dividendách vyplatily zahraničním matkám téměř 80 miliard korun, tedy téměř jedny roční sociální dávky... A tak ty banky, které se o vypsání zakázky dozvěděly - ty, které byly připraveny a splnily jinak diskriminační kritéria - měly plné dva měsíce na přípravu komplexní, složité a technicky náročné nabídky. De facto může jít jen o ty z bank, které mají tzv. retail, síť bankomatů a vůbec. Že by Česká spořitelna, reportující do Rakouska a mající síť získanou v rámci očisty bankovního sektoru? Nebo že by ČSOB, reportující do Belgie a mající kontrakt s Českou poštou coby státním darem IPB?," vysmívá se projektu sociálních karet a jejich řízení Jiří Paroubek.


Čtěte také:


FotoKoláž: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …