Depeše jsou klíčové pro kauzu Pandur. Nic se ale neděje

07.09.2011 8:12

Tajné depeše amerického velvyslanectví v Praze, které zveřejnil server WikiLeaks, mohou výrazně pomoci při vyšetřování možné korupce v kauze obrněných vozů Pandur. Jenomže detektiv protikorupční policie František Zahálka je na nemocenské a uvažuje prý o tom, že u policie skončí, informuje MF DNES.

Depeše jsou klíčové pro kauzu Pandur. Nic se ale neděje
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Zahálka, který je hlavní v týmu zabývajícím se pandury, je už týdny na nemocenské. Podle kolegů se mu udělalo špatně poté, co se musel podrobit prohlídce kanceláře kvůli úniku výslechu důležitého svědka v kauze Pandur Stephana Szücse. A uvažuje prý o tom, že u policie skončí.

SLEDUJEME: Kauza Pandur 

Důkazy má Zahálka v hlavě 

"Pevně věřím, že se vrátí. Je to velmi důležitý policista. Jistotu ale nemám," řekla MF DNES žalobkyně Marcela Kratochvílová. Pandury sice od loňského července vyšetřuje česko-rakouský tým, ale ve skutečnosti českou stranu zastupoval hlavně Zahálka. Právě on a žalobkyně Kratochvílová se v případu jako jediní opravdu vyznají a veškeré důkazy mají v hlavě.

Klíčovou novinkou jsou americké depeše, v nichž ambasáda upozorňuje na varování, které dostal výrobce pandurů Steyr. "Začátkem roku 2008 nám zástupce Steyru sdělil, že náměstek ministra Barták zorganizoval příležitost pro Marka Dalíka s účelem získat značný úplatek od Steyru," napsalo velvyslanectví.

Čtěte více:
Topolánek se chtěl bavit jen o teplu. Nakonec zmínil i Dalíka
Američané z Prahy: Steyr oznámil, že Dalík chtěl úplatek
Analýza: České pandury jsou lepší než portugalské, proto dražší
Exministr Barták: Pro miliardáře Chrenka nepracuji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …