V Praze přistávala letadla najímaná CIA. Létala i na Guantánamo

07.09.2011 8:45

V roce 2004 přistála v Praze přinejmenším dvakrát letadla najatá americkou CIA pro tajné mise. Český rozhlas získal ve Spojených státech kopie soudních dokumentů, které potvrzují, že letadla amerických zpravodajských služeb skutečně v Praze před několika lety zastavovala. Stejná letadla přitom létala opakovaně i z Washingtonu na základnu Guantánamo na Kubě.

V Praze přistávala letadla najímaná CIA. Létala i na Guantánamo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

V září a říjnu 2004 přistála v Praze dvě letadla společnosti Richmor Aviation. Měla diplomatický status a byla na cestě mezi Spojenými státy a několika místy na Blízkém východě. Najímala si ji americká CIA přes dvě další zprostředkovatelské společnosti. Jenže firma Richmor si po několika letech spolupráce začala stěžovat, že nedostala zaplaceno a podala žalobu, a díky tomu se na cesty přišlo.

Američané to nekomentují 

Z dokumentů vyplývá, že se létalo pro CIA. Stejná letadla, která přistála v září a říjnu 2004 v Praze, létala často také na Guantánamo. Na palubě měla obvykle několik pasažérů. Přistávala také na jiných evropských letištích.

Americké ministerstvo zahraničí i CIA záležitost odmítly komentovat. "Nebudu komentovat nepodložené zprávy. Jen obecněji řeknu, že se Obamova administrativa jednoznačně zavázala k válce proti terorismu a slíbila, že to bude vždy dělat v souladu s americkým, i mezinárodním právem," uvedl americký velvyslanec Norman Eisen pro Rádio Česko.

Čtěte více:
Ministr Vondra: Hledáme spolupráci mezi ČR a USA, která skutečně bude mít svůj praktický význam
Kdo vládne Česku? Podle CIA Topolánek a Paroubek
Norman L. Eisen: České a Slovenské kořeny a cesty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …