Nachytaná poslankyně Drastichová: Omlouvám se, jsem nezkušená

07.09.2011 12:40

AKTUALIZACE: Rozruch ve sněmovně způsobila dnes poslankyně z Věcí veřejných Jana Drastichová. Při hlasování, které následovalo po projednávání o zdravotní reformě totiž manipulovala s hlasovacími kartami dvou svých stranických kolegů – předsedy klubu Víta Bárty a předsedy strany Radka Johna. ČSSD nyní vyzývá k tomu, aby se Karolína Peake vzdala svého postu šéfky legislativní rady vlády, neboť se prý zastala Drastichové. Podle Peake to totiž byla pouze školácká chyba. Později se vyjasnilo, že Drastichová při procedurálním hlasování o prodloužení možnosti hlasovat o zákonech až do noci vytáhla karty dvou kolegů z poslaneckého klubu, tedy Johna a Bárty.

Nachytaná poslankyně Drastichová: Omlouvám se, jsem nezkušená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podraz Drastichové odhalil David Rath z ČSSD. „Chci oznámit, že jsme viděli podvod při hlasování o těchto reformách, neboť paní poslankyně Drastichová tady manipulovala s kartou," oznámil Rath.

„V parlamentní praxi absolutně nepřijatelný krok, obvykle zralý na disciplinární řízení," řekl také Rath přímo ve sněmovně. Místopředseda  ČSSD Michal Hašek pak vyzval Karolínu Peake, aby rezignovala na svůj post ministryně, Drastichová pak na poslanecký post. Peake se totiž Drastichové zastala s tím, že určite nejednala úmyslně a byla to jen její školácká chyba.

" Moje kolegyně udělala z nezkušenosti školáckou chybu. Na tu jste ji upozornili, ona se za to omluvila, je z toho celá špatná, čistě lidsky," řekla Peake, čímž si vysloužila smích v sále od některých opozičních zákonodárců.

"Po volbách se říkalo, že je báječné, že ve sněmovně zasedlo víc žen. Pořád ještě je tady většina chlapů, bohužel to nejsou pořádní chlapi," dodala pak Peake.

Drastichová: Chtěla jsem jen vyjmout karty kolegů

Sama poslankyně se pokusila svůj krok ospravedlnit tvrzením, že pouze chtěla vyjmout karty dvou svých kolegů z hlasovacího zařízení proto, že v tu chvíli nebyli přítomni v jednacím sále.

„Předně se chci omluvit, má chyba vychází z nezkušenosti. Za nikoho jsem nehlasovala, uvědomuji si ale, že jsem měla požádat předsedajícího sněmovny o odhlášení nepřítomných na místo pouhého vytažení karty. Navíc nešlo o hlasování o zákonech, ale pouze o procedurální hlasování o prodloužení doby jednání sněmovny, ještě jednou se Všem omlouvám," uvedla nakonec Drastichová v tiskovém prohlášení.

"Tam šlo o technickou věc, neměla jsem vytáhnout hlasovací kartu ze zařízení takovým způsobem, jakým jsem to udělala. Měla jsem prostě požádat předsedající, aby nás odhlásila," řekla později Drastichová novinářům. Odmítla, že by za někoho hlasovala a že by hlasování ovlivnila.

Prohřešek bude asi projednávat mandátový a imunitní výbor

Pokud totiž je poslanec svou kartou přihlášen, hlasovací zařízení to zaznamená, což v konečném důsledku znamená, že se zvyšuje počet potřebných hlasů ke schválení či odmítnutí daného bodu. V inkriminovaném hlasování šlo o to, zda bude dnes sněmovna jednat do noci.

Jednání Drastichové ovšem bude možná projednávat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Pokud se však bude záležitost řešit na tomto výboru, jehož je Drastichová členkou, pak se jednání účastnit nebude, protože by šlo o střet zájmů.  

Protože ČSSD požadovala to, aby se k přestupku Drastichové vyjádřila i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, požádala ČSSD předstávku na jednání svého klubu v délce hodinu a půl. Poslanci budou tak pokračovat ve 12.30 hodin.

Jenže ČSSD a KSČM vetovaly hlasování sněmovny po 14. hodině. To by dva poslanecké kluby mohly udělat i tak, ČSSD a KSČM to nyní odůvodnily právě podvodem poslankyně Drastichové.

K počínání Drastichové se postupně vyjadřovali poslanci z koalice i opozice. Šéf klubu VV Vít Bárta se dokonce pokusil počínání své kolegyně zlehčit tvrzením, že v politice a v reformách jde o důležitější věci. Slova Karolíny Peake o školácké chybě pak rozlítila prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška. Vyzval Peake, aby se omluvila za výroky, kterými Drastichovou hájila. Pokud se neomluví, měla by podle Haška rezignovat. "V rozvinutých demokratických zemích poslanci běžně za podobné chování rezignují," uvedl později Hašek na krátkém stranickém brífinku.

„Není náhodou, že se to stalo právě VV," hřímal také místopředseda dolní parlamentní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že je otázkou, zda poslanci z VV ve sněmovně hlasují za sebe. „Právě proto je ten incident tak vážný," dodal Zaorálek.

Podle ČSSD ale jde o velmi vážný incident. Postup Drastichové je podle nich dalším důkazem toho, že Věci veřejné nejsou demokratická strana a její poslanci nejednají z vlastní vůle.

"Není možné tuto věc, která se zde stala, přejít jako jakési nedorozumění nebo jako jakousi nehodu. To byl prostě vědomý projev vůle jedné z vládních poslankyň, která se rozhodla změnit kvórum v Poslanecké sněmovně," dodal lídr socialistů Sobotka. 

Stanjura: Je to obstrukce. B. Sobotka: Ne, není, je tady jen blbá nálada...
    

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura později médiím sdělil, že opozice situaci využila k obstrukcím. Koalice podle něj hlasování o vládních reformách dotáhne ve sněmovně do konce a to i v pátek i v dalších dnech, dokud ve sněmovně neuspějí. Na to B. Sobotka namítl, že rozhodně o nějaké obstrukce nejde. Zdůraznil, že ve sněmovně dnes od rána nebyla příznivá atmosféra.

"Vládní koalice spěchá, snaží se ty věci urychlit. My máme zájem, aby se ty věci standardně projednaly," doplnil rozčilený Sobotka.

Poslanec by měl znát jednací řád

Drastichovou přímo v jednacím sále sněmovny kritizoval také šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj by měl poslanec po roce ve sněmovně znát jednací řád a vědět, že poslanec smí hlasovat jen sám za sebe.

"Nechápu, jak někdo po více než ročním působení v této sněmovně nezná Ústavu České republiky a jednací řád. Tím více mě to překvapuje u funkcionářů klubu," komentoval incident Filip. Peake ostře kritizoval za to, že údajně věc bagatelizovala. "Myslím, že je nejvyšší čas, aby zvážila, zda vůbec může takovou funkci zastávat s tak nízkým právním vědomím, které tady předvádí," prohlásil na adresu vicepremiérky.

Na to ale Drastichová uvedla, že  jednací řád sice zná, ale nikoli nazpaměť. „Mezery můžete mít ve všem a opakuji, že jsem za nikoho nehlasovala, jen za sebe," dodala později poslankyně z VV s tím, že ale rozhodně neuvažuje o tom, že by se vzdala mandátu.

Sněmovna bude dnes schvalovat vládní reformní zákony do odpoledních 14:00. Jak už jsme zmiňovali, ČSSD a KSČM vetovala návrh koalice, aby poslanci mohli hlasovat až do noci. Návrh na prodloužení doby padnout může, ovšem nejméně dva kluby jej mohou vetovat, což se také stalo.    

Poslance čeká na této schůzi schvalování řady předloh zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) ale k nepřehledné situaci podotkla, že jednání sněmovny bude pokračovat nejspíše i v pátek a kdy bude konec, nelze podle ní předvídat.

Němcová: Nemohu dát podnět výboru já

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS se k celému incidentu véčkařské poslankyně vyjádřila až ve 12:30 hodin. Řekla, že se již sešla se sněmovní legislativou a má pro poslance tu infomaci, že paní poslankyně Drastichová zcela jistě nejednala úmyslně.

"To ale neznamená automatickou omluvu tohoto činu. Podnět pro mandátový a imunitní výbor ale může být podán jen v případě, když došlo k trestnému činu. Může to ale výbor projednat sám ze svého podnětu a to proto, aby zjistil, zda došlo ke spáchání trestného činu. Nemohu ale výboru dát podnět já," dodala Němcová.

Podle ní se něco podobného v minulosti také stalo, ovšem nikdo se mandátu nevzdal. „To, jak se zachová paní poslankyně Drastichová, je jenom její věc," doplnila Němcová.

Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest
  • Čtěte více:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…