Štětina (VV): K rozdělení na zdravotnictví pro bohaté a pro chudé nedojde

08.09.2011 13:49

Vyjádření VV ke zdravotní reformě.

Štětina (VV): K rozdělení na zdravotnictví pro bohaté a pro chudé nedojde

Sněmovna po závěrečném čtení schválila zdravotní reformu. Dlouho odkládaná náprava zažitého chaosu v systému, kterým ročně protečou stovky miliard musí logicky „bolet" všechny strany - zdravotnická zařízení, pojišťovny i pacienty. Věci veřejné prosadily citlivost vůči pacientům prosazením hrazení amalgámových plomb z pojištění a také poplatkem za celý recept, nikoli za položku na něm.

„Odmítám názor, že reforma rozdělí zdravotnictví na to pro bohaté a pro chudé.  Zákon garantuje dostupnost místní a časovou, což je základní nárok uplatňovaný vůči každému pacientovi, bez rozdílu," říká zdravotnický expert a poslanec za VV Jiří Štětina ke koncepci tří  klíčových norem -  zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotnických i specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě, které v závěrečném čtení schválila sněmovna.

Změny čekají pacienty, kteří si budou zvykat na nová práva i zodpovědnost za vlastní zdraví. Zdravotní pojišťovny nebudou jen pouhými distributory peněz z veřejného zdravotního pojištění a ani jednotlivá zařízení se neobejdou bez  a šetření. „I pro pacienty bude výhodné, když budou hospodární. Cílem zákona je, aby nechodili zbytečně k lékaři, aby se nedublovaly diagnostické metody.  Povede občany k větší zodpovědnosti za vlastní zdraví. Nově musejí počítat s finančními sankcemi, pokud nebudou dodržovat léčebný postup, porušovat například lékařem stanovený dietní režim nebo zákaz kouření," informuje Štětina.

Zdravotní pojišťovny budou víc dbát na kontrolu zdravotnických zařízení a toho, jak kvalitní péči poskytují. „Neměly by uzavřít smlouvu s e zařízením, které nebude splňovat veškeré akreditace a normy. Nepříjemné pro ně bude, že budou muset zajistit pro spádovou oblast i takový obor, který je sice nelukrativní, ale potřebný," vysvětluje poslanec.

Zákon o veřejném zdravotním se týká nejen technikálií pro fungování pojišťoven, ale týká se také lékové politiky. Pro občany zavádí možnost připlácet si za nadstandard a formuluje nárok na dostupnost lékařské péče. „V jeho rámci se Věcem veřejným podařilo uhájit, aby amalgamové plomby dál hradily pojišťovny a aby lidé nově platili za celý recept a ne za každou jednotlivou položku na něm," připomíná Jiří Štětina.

Zákon o zdravotních službách definuje  práva a povinnosti poskytovatelů, zdravotníků i pacientů. „Obsahuje důležité paragrafy o zřizování i zániku zdravotnických zařízení, stanovuje například práva informování o zdravotním stavu. Řeší problémy kolem odejmutých orgánů pro transplantace, postup při úmrtí a pitvy, ale také kontrolní činnost i stížnosti," říká Jiří Štětina, který svým pozměňovacím návrhem ulevil například kardiologům nebo pneumologům od povinné přeregistrace. „Pokud ti lékaři, kteří jsou dosud registrovaní  předloží do 3 let veškeré doklady, tak jim budou uznány a nebudou muset tuto proceduru znovu podstupvat," vysvětluje Jiří Štětina.

Zákonné krytí získávají i specifické a nevratné zdravotní výkony jako jsou  sterilizace, kastrace, asistovaná reprodukce nebo změna pohlaví. „Největší diskuse stále trvají kolem horní věkové hranice  u ženy, která chce podstoupit umělé oplodnění," informuje Štětina.

Po deseti letech diskusí se svého zákona dočkali i zdravotničtí záchranáři. Jejich činnost dosud upravovala ministerská vyhláška a její  úpravy. „Na základě požadavků z horských regionů se prodlužuje dojezdový čas sanitek na 20 minut, ale vedle toho jim zákon nařizuje vyjet do dvou minut a dostat se na místo co nejdříve,"  říká poslanec. Zdravotničtí záchranáři budou mít nově právo vniknout do objektu nebo požádat o pomoc obyvatelstvo. 

Sněmovna také schválila pozměňovací návrh, který poslanec Štětina předkládal proto, aby záchranářům po 15 odsloužených letech zajistil sociální benefity. „Zbývá ještě výhledově dojednat jejich nárok na jednorázové odchodné při změně zaměstnání a na výsluhy. To budeme postupně řešit v souladu se zákoníkem práce, případně služebním zákonem. Chceme postavit zdravotnické záchranáře  na úroveň hasičů  a policistů," dodává poslanec za VV Jiří Štětina.

Zákon o veřejném zdravotním pojištění čeká už jen podpis prezidenta,  zákon o zdravotnických, specifických zdravotnických službách a zdravotnické záchranné službě putují nyní do senátu.

Sleduje téma: Vládní reformy

Dále čtěte:
Do nadstandardu toho moc patřit nebude, říká Heger
Emmerová se čertí. Další chyby v zákoně o zdravotních službách

##PROFIL 1999##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Jakákoliv legitimní kritika bude zřejmě prohlášena za nežádoucí

4:32 Hašek (PRO): Jakákoliv legitimní kritika bude zřejmě prohlášena za nežádoucí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zrušeným protestům odborů a zemědělců.