Paumerovu bystu tu nechceme. Lidé v Poděbradech skřípou zuby

10.09.2011 17:17

"Ten třetí". Tak byl často titulován člen odbojové skupiny bratří Mašínů, Milan Paumer, který celý život stál ve stínu slavnějších sourozenců. S těmi se seznámil už v útlém mládí v malebném lázeňském městě, středočeských Poděbradech. Tam se po letech strávených v USA v roce 2001 vrátil strávit poslední léta života. A tamější obyvatele rozdělil na dva tábory. Kvůli jeho zde plánované bystě vznikla už i petice.

Paumerovu bystu tu nechceme. Lidé v Poděbradech skřípou zuby

"Byl to kulturní troglodyt, tady v divadle nikdy nebyl. Jestli má mít bystu právě tam, tak je to tedy gól." Těmito slovy reagoval pro ParlamentníListy.cz na návrh zastupitelů města Poděbrady architekt Jan Pavlíček, muž, který Milana Paumera velmi dobře znal. A považoval se za jednoho z jeho nejbližších kamarádů.


"Byli jsme si velmi, velmi blízcí. Do města se vrátil v roce 2001, od té doby jsme se vídali velmi často, probírali jsme úplně všechno, to víte, že i na mládí jsme vzpomínali," zasnil se pamětník na prosluněné zahrádce jedné z kaváren na malebné poděbradské kolonádě.

SLEDUJEME téma Mašínové


Kamarádství na život a na smrt. Než přišel Sobotka

V posledních měsících Paumerova života ale jejich přátelství ochladlo. "Poté, co se snažil vecpat do politiky, k panu Sobotkovi a tak, tak už přátelství šlo do kopru. Nelíbilo se mi, že z toho ČSSD udělala kampaň, chtěla z toho vytřískat volební kapitál," lituje někdejší přítel Milana Paumera, který z gymnázia znal i oba Mašíny.

Související:


K těm prý Paumer bezmezně vzhlížel. "Milan Mašíny obdivoval, udělal by pro ně vše, nikdy by ale na nikoho nevystřelil," upozorňuje pamětník. Mediální zkratkovitost a povrchní znalost celé problematiky ale mezi členy české veřejnosti prý způsobily, že i Paumer je mnoha lidmi považován za vraha.

Pistoli měl v ruce jen jednou

Dokladem toho je i fakt, že po Paumerově pohřbu, na který se Pavlíček kvůli obrovskému zájmu o účast nedostal, Poděbrady zaplnily plakáty s hesly "Vrah vrahem zůstane". "Milan měl přitom pistoli v ruce pouze jednou v životě. A byl tak nešikovný, že se sám málem postřelil," dojatě vzpomíná Pavlíček.

A právě osoba Milana Paumera v současné době rozděluje celou poděbradskou společnost. Důvod? Plánované umístění jeho bysty a pamětní desky do zdejšího divadla a na zámecké nádvoří. "Proti desce a bystě se ve městě zdvihla vlna odporu, petice proti nim už má pět set podpisů," sdělil ParlamentnímListům.cz tamější starosta Stanislav Langr (VPP), místními familiárně přezdívaný "Lála".

Čtěte také: Senátoři navrhli vyznamenat skupinu bratří Mašínů. Už pošesté


Petice má nebývalý ohlas. Největší, jaký Poděbrady pamatují

Ač se pět set podpisů nemusí jevit jako vysoké číslo, na třináctitisícové Poděbrady jde o číslo obrovské. "Až doposud měla nejobsáhlejší petice 188 podpisů, stavěla se proti rozšíření městského parkoviště," upřesňuje starosta. Ten přiznává, že v případě parkoviště zastupitelstvo občanům vyšlo vstříc.

Bysta bude

V případě Paumerovy bysty a pamětní desky ale podobný postup není pravděpodobný. "Zastupitelstvo návrh pravděpodobně schválí," tvrdí "Lála".

I jeho samotného k Paumerovi pojí osobní vztah. "Po jeho návratu do Poděbrad jsem se s ním mnohokrát setkal. Byl to slušný člověk, na rozdíl od Mašínů měl odvahu předstoupit před školáky a dělat osvětu, toho si velmi vážím," vysvětlil ParlamentnímListům.cz starosta.

Sami Poděbradští ale k Paumerovi příliš kladný vztah nemají. Ač petice dosud obsahuje "jen" několik stovek podpisů, proti členovi skupiny bratří Mašínů se staví podle starosty většina obyvatel. Dokládá to i názor ulice.

Mašíni byli zbabělci. Nebo hrdinové?

"Jsem rozhodně proti. Paumer ani Mašíni nebyli žádní hrdinové, kdyby ano, zapojili by se do odboje, vrátili by se rovnou v roce 1989 a mohli začít budovat nový stát. A co udělali? Mašíni zbaběle zůstali za oceánem, Paumer sem přijel umřít. Bustu si nezaslouží, proč taky?" sdělil redakci rozhořčený, zhruba 60letý Zdeněk v ulicích Poděbrad.  

Čtěte také:


Kardiochirurg je důležitější

"Poděbrady mají mnohem více významných osobností než je Paumer, třeba kardiochirurga Filipa. Nevím, proč by si měly připomínat zrovna Paumera," řekla redakci žena středního věku, která se představila jako Jarmila.

To, že názor na Milana Paumera, ale i bratry Mašíny společnost rozděloval, rozděluje a rozdělovat nepřestane, je ale jasné. Diskuze o potřebě vybudovat bustu a pamětní desku právě Paumerovi, je ale, zdá se, spíše zástupný než skutečný problém, který město dráždí.

Busta, nebusta. Bordel zůstane

"Ať je tady cokoliv, stejně tady bude pořád bordel a v zimě se budeme brodit po kolena v břečce. Na bysty ale radnice peníze má," trefně ohodnotila situaci pro ParlamentníListy.cz další z obyvatelek, zhruba 40letá Věra.

Milan Paumer patřil k odbojové skupině Ctirada a Josefa Mašínů. Ti jsou známi svým ozbrojeným odbojem proti komunistickému režimu v Československu v letech 1951 až 1953 a posléze odchodem z komunistického Československa přes východní Německo do západního Berlína v říjnu 1953.

Při svém útěku z Československa zastřelili několik lidí. Právě tento čin se později stal terčem desítek diskuzí. Některými Čechy jsou považováni za hrdiny, jinými za vrahy.

Paumer se jako jediný ze skupiny v roce 2001 vrátil do Česka. Zde pobýval až do své smrti v roce 2010.


Psali jsme:


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…