Miloš Forman: Otec Mašínů byl hrdina. Oni vrazi, protože přežili

07.09.2011 22:16

Režisér Miloš Forman, který žije v USA, se vyjádřil k tomu, zda jsou bratři Mašínové hrdinové, nebo vrazi. Komentoval i blížící se výročí útoků na newyorkská dvojčata.

Miloš Forman: Otec Mašínů byl hrdina. Oni vrazi, protože přežili

Jak se dívá světoznámý režisér Miloš Forman na bratry Mašíny? "Tatínek bratří Mašínů odjel do Berlína bojovat se zbraní v ruce proti okupantům. Zaplatil za to životem, a je hrdinou. Bratři Mašínové udělali totéž, ale poněvadž přežili, tak jsou podle svých slov protivníků vrazi," uvedl Forman na online chatu pro server iHNed.cz.

Na konspirativní teorie kolem 11. září 2011 se Miloš Forman dívá s despektem, stejně jako na vyjádření vicekancléře prezidenta Václava Klause Petra Hájka o tom, že útok způsobily americké tajné služby a terorista Bin Ládin je jen pohádkou pro dospělé. "Pan Hájek má sice fungující mozek, ale jeho srdce je ucpané odpadkama," odpověděl na jeden z dotazů. 

SLEDUJEME téma Mašínové

Petr Hájek krátce po zabití Ládina americkými speciálními silami v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Bin Ládin je jen mediální fikcí. Jeho slova vzbudila ohlas i za oceánem.

"Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," řekl pro ParlamentníListy.cz Hájek.

Celé vyjádření:
Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce

Usáma podávaný médii neexistoval

Hájek zpochybnil i oficiální verzi událostí z 11. září 2001 ve své knize Smrt ve středu. "Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval," napsal v ní.

Téma Usáma bin Ládin českým pohledem

"Jedenácté září v New York City se tak, jak nám bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo. Nemohlo se stát. Obraz, který politická reprezentace USA pro vlastní i světovou veřejnost vytvořila, byla v každém případě manipulace, přinejmenším mediální. Platí to bez ohledu na to, zda například prezident Bush byl sám manipulován a naši potomci si místo něho za padesát let povzdechnou, že věřit tajným službám byla jeho největší chyba, nebo zda také on je vědomým účastníkem celého podvodu," napsal v knize prezidentův vicekancléř.

Psali jsme:
Miloš Forman: Přemluv bábu je fakt drsný video

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…