ČSSD se snaží udržet Paroubka. Jednali s ním Hašek a Rath

08.09.2011 8:23

Avizovaný odchod bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ze strany se pokoušejí odvrátit špičky sociální demokracie. Nově s ním na půdě sněmovny vyjednávali místopředseda Michal Hašek a středočeský hejtman David Rath, informuje deník Právo.

ČSSD se snaží udržet Paroubka. Jednali s ním Hašek a Rath

Odchod Jiřího Paroubka ze sociální demokracie se snaží odvrátit po předsedovi Bohuslavovi Sobotkovi i další špičky ČSSD. Jeho úmysl zamířit do ČSNS 2005 se mu ve středu ve sněmovně pokoušeli rozmluvit místopředseda Michal Hašek a středočeský hejtman David Rath. Cílem je zabránit tříštění levice, k čemuž částečně došlo působením jiného bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana.

„Přistupuji k celé věci s plnou odpovědností jako první místopředseda ČSSD. Mám zájem na tom, aby tady byla silná a jednotná ČSSD, aby se nekomunistická levice netříštila," řekl Hašek pro deník Právo. „Všichni cítíme, že odchod Jiřího Paroubka do značné míry roztříští levici. V tomto duchu byla debata také vedena," hovořil v podobném duchu Rath.

K jednání Michala Haška s Jiřím Paroubkem:
ČSSD chce zesměšnit Haška. Známe její plán

Varováním je Zemanova Strana práv občanů

Poukázal na expředsedu Zemana a jeho Stranu práv občanů, které v loňských volbách ubrala sociální demokracii více než čtyři procenta hlasů. „Obdobné obavy máme i dnes. Pokud odejde Jiří Paroubek, nejvíc může slavit a radovat se pravice, protože je to další tříštění sil v levé části politického spektra," dodal Rath.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Hašek uvedl, že schůzka s bývalým předsedou byla jeho vlastní aktivitou. „Nepotřebuji žádné výzvy stranických orgánů nebo něco podobného. Budu dělat maximum, aby sociální demokracie zůstala nejsilnější levicovou nekomunistickou stranou," odmítl místopředseda, že by ho k jednání vyzval lídr Sobotka.

Rath je optimistou. Věří, že Paroubek zůstane

Vyjednávání s expředsedou je v rámci sociální demokracie citlivou záležitostí, protože Sobotka i Hašek se snaží, aby nebyli obviněni, že byli důvodem Paroubkova odchodu, kterému navíc nedokázali zabránit. „Doufám, že nakonec snaha Bohuslava Sobotky, a teď i snaha Michala Haška, povede k tomu, že Jiří Paroubek ČSSD neopustí," uvedl Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…