Politiky nechápu, říká zakladatelka Klokánku. Rušení "kojeňáků" je sci-fi

10.09.2011 15:55

Mnoho let se stará o opuštěné, týrané a zneužívané děti. Sama jich pět vychovala. Marie Vodičková je předsedkyní Fondu ohrožených dětí, který založil a provozuje stacionáře Klokánek. Je právnička, bývalá prokurátorka a velká bojovnice za práva dětí.

Politiky nechápu, říká zakladatelka Klokánku. Rušení "kojeňáků" je sci-fi

V poslední době ji zaujaly návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí, na omezení zařízení, jako jsou právě Klokánky, nebo na úplné zrušení kojeneckých ústavů.

"Přijde mi to trochu jako sci-fi, alespoň v této době. I když jsem proti těmto klasickým ústavům, nevěřím, že by se podařilo velmi rychle najít dostatek kvalitních a kvalifikovaných pěstounských rodin, které by nahradily právě kojenecké ústavy. A pak si myslím, že v určitých situacích tu službu kojeňáků dočasně ta rodina nenahradí," řekla pro ParlamentniListy.cz.

Nedoceněné Klokánky

Sama by prý nejraději, aby děti, které například nikdo nechce, či jsou odebrány rodičům, nemusely být v ústavech.

"Pak ale nechápu, proč by nemohly být ve větší míře využívány Klokánky. Zařízení, která už skvěle fungují a jsou po celé republice. Je paradoxní, že stát třeba na děti v ústavech i na neobsazená lůžka přispívá ročně 400 až 500 tisíc korun. My máme pro Klokánky něco přes 200 tisíc korun, a za neobsazené lůžko nedostaneme nic. Přitom práce s dětmi u nás v Klokáncích je velmi individuální, rodinného typu - na tom je služba postavena, kdežto kojenecké ústavy, dětské domovy, to je situace, kde má sestra na starosti deset, patnáct, dvacet dětí," míní předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Více o FOD ZDE

Zvláštní je i to, že zatímco FOD umí hospodařit s málem, ale velmi solidně a ve standardních podmínkách, a dokázal třeba objekt pro Klokánek v Jindřichově Hradci zrekonstruovat a vybavit za nějakých 15 milionů korun pro 32 dětí. Když však podobné objekty s obdobnou kapacitou opravuje či staví stát, stojí to desítky až stovky milionů - většinou okolo 90 až 150 milionů.

Politiky nechápe

"A to je to, co je na tom podivné. Nechápu trochu ten přístup k nám, k fondu, ke Klokánkům. A to není jen od ministerstev, ale i některých samotných politiků. Někteří jsou nám nakloněni, jiní nás nemají rádi a nesnáší nás. Je to paradox, přitom sami vůbec nevědí, jak to chodí. S čím se musíme potýkat. Přitom jde o jediné - o děti," říká Marie Vodičková.

Děti jsou k adopci nabízeny jako zvířata, kritizuje ombudsman i vláda 

Právě díky ní, díky velké snaze jejích kolegyň a kolegů z Fondu ohrožených dětí se podařilo otevřít Klokánek v Jindřichově Hradci. Jediné takové zařízení na jihu Čech. Původně měl fond přislíbenou dotaci z EU. Nakonec se ale při přehodnocování dotací z unie kvůli podvodům, dostalo sdružení z nepochopitelných důvodů pod čáru. A zatímco třeba podnikatelka z Tábora dostala 30 milionů na vybudování muzea čokolády, FOD 20 milionů pro 32 ohrožených, týraných, zneužívaných či jinak strádajících dětí, nedostal.

"Jen díky štědrosti podnikatele Romana Bartyzala, který s námi léta spolupracuje, jsme mohli dokončit projekt. Za symbolickou cenu nám pronajímá objekt, který pro FOD koupil a chce za nějaký čas převést. Díky vstřícnosti některých lidí, firem, sponzorů a díky štědrosti paní ze severních Čech. Ta prodala dům, je v domově seniorů a věnovala nám milion. Jen díky nim jsme mohli vše dodělat, i kdy jsme se samozřejmě museli zadlužit," dodala Vodičková a nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že se najde tolik politiků, či majetných lidí, kterým jsou osudy ohrožených dětí lhostejné.

Jandák je nadšen

"Byl jsem v Klokánku před zahájením, byl jsem tam i po zahájení. Je to úžasné zařízení, velmi potřebné, smysluplné. A bylo by dobré, aby odpovědní úředníci a kolegové - politici pochopili jeho smysl. A pomohli Fondu ohrožených dětí. Doporučoval bych kolegům poslancům, senátorům a dalším, aby se opravdu jeli do Klokánků podívat, pak třeba mnohé přehodnotí. A paní Vodičkové a všem lidem z fondu patří obrovský dík za to, že dělají, co dělají, protože to dělají dobře," řekl pro ParlamentniListy.cz poslanec za Jihočeský kraj Vítězslav Jandák (ČSSD), který se stal i "patronem" jindřichohradeckého Klokánku.

Více o dění v Jihočeském kraji najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…