Konec parfémů v ulicích Olomouce. Pouliční prodejci mají utrum

11.09.2011 7:33

Projít centrem Olomouce bez toho, aby vás nezastavil prodejce parfémů nebo dealer mobilního operátora či pojišťovny, bylo donedávna takřka nemožné. Od června tu ale platí nová vyhláška, která pouliční prodej výrazně omezuje.

Konec parfémů v ulicích Olomouce. Pouliční prodejci mají utrum
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Dotěrným obchodníkům, kteří nabízeli své zboží kolemjdoucím v centru Olomouce, odzvonilo. Nový tržní řád, platný od letošního června, je vyhnal z Horního a Dolního náměstí a jiných frekventovaných míst ve městě. Radní tak reagovali na narůstající stížnosti občanů.

Lidé vyhlášku uvítali

Lidé ve městě nové nařízení vítají. „Denně se mi stávalo, že při cestě přes centrum jsem musel odmítnout dvě nebo tři nabídky. Bylo to velmi nepříjemné. Snažil jsem se dealerům vyhýbat. Pokud jsem viděl, že se ke mně nějaký blíží, přidal jsem do kroku nebo přešel na protější chodník," popsal ParlamentnímListům.cz vé zkušenosti s pouličním prodejem třiatřicetiletý Lukáš Dočkal, který pracuje na Horním náměstí.

Dnes už může městem volně procházet. Důvod? Obchodníci jsou pryč díky nové vyhlášce omezující pouliční prodej. S tím, jak zatím funguje, je spokojená také radnice.

„Jsme určitě spokojeni, protože prodej ustal a tím pádem ustaly také stížnosti občanů. Místní i turisté teď mohou v klidu procházet centrem, aniž by museli odmítat jednu nabídku za druhou," uvedla pro redakci mluvčí olomoucké radnice Jana Doležalová.

Hříšníkům strážníci domluvili

Na dodržování nařízení dohlížejí městští strážníci. Ti mohou za porušení vyhlášky udělit pokutu v maximální výši tisíc korun a prodejce z místa vykázat. Výtržníci ale mohou zaplatit mnohem více, pokud se přestupek řeší ve správním řízení. Až dosud měli policisté svázané ruce a před novelizací tržního řádu nemohli s pouličními obchodníky vůbec nic dělat.

„Nová vyhláška zatím plní svůj účel. Od té doby, co nařízení platí, jsme museli zakročit pouze třikrát. Vše bylo vyřešeno domluvou," uvedla mluvčí městských strážníků Magda Václavíková s tím, že pokutu by strážníci udělili v případě, že by si prodejci nedali říct.

Policisté mají za úkol hlídat dodržování vyhlášky nejen na Horním a Dolním náměstí a přilehlých ulicích, ale také na trase od náměstí Hrdinů až po městskou tržnici. Prodejci nebudou moci nabízet své výrobky nebo služby také na hlavním vlakovém nádraží a prostoru před ním, na prostranství v okolí Regionálního centra Olomouc nebo kolem autobusového nádraží. Toto omezení se však nevztahuje na Hanácký farmářský trh nebo na předem schválené charitativní sbírky.

Radnice plánuje zákaz žebrání a pití alkoholu

Pouliční prodej je zakázán už delší dobu i v dalších městech Olomouckého kraje a také zde se setkává s kladnými ohlasy. Například v Uničově, kde vloni zakázali i podomní prodej. Ve Šternberku řekli tamní radní podomním obchodníkům stop již v roce 2004.

Po pouličním prodeji má vedení města v plánu začátkem příštího roku vydat vyhlášku, která zakáže žebrání a pití alkoholu na veřejných prostranstvích. Na potírání těchto nešvarů je potřeba vyhláška, která musí projít zastupitelstvem.

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…