Estébák Minařík pohořel. Za podvod dostal 5 let za mřížemi

09.09.2011 13:36

Soud v Brně poslal bývalého agenta StB Minaříka za pojišťovací podvod na pět let do vězení. Fingoval prý nehodu a požár cenného nákladu.

Estébák Minařík pohořel. Za podvod dostal 5 let za mřížemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Minařík je známý tím, že jako agent StB plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově. Soudy se touto kauzou zabývaly léta. Potrestán nebyl.

Minaříka už dřív soudy za pojišťovací podvod odsoudily a deset měsíců z šestiletého trestu si odpykal. Nové projednání jeho případu nařídil Nejvyšší soud.

Podle rozsudku Minařík celou dobu jednal zištně. Uzavřel pojistku na vysokou hodnotu zboží, ačkoliv skutečná hodnota optických vláken prý byla něco přes dva miliony korun. Z jednoho z posudků je prý také zřejmé, že požár auta nevznikl v důsledku dopravní nehody. "Z rychlosti rozšíření požáru na celý automobil lze usuzovat na úmyslné zapálení," uvedl soudce Miroslav Novák.

Rozvědčíci spolu drží

Stání zástupce pro Minaříka žádal šestiletý trest, naopak Minaříkův obhájce zproštění obžaloby. Minařík se u soudu hájil osobně, jeho řeč trvala desítky minut. Řekl, že je nevinen. Zmocněnec pojišťovny žádal zpět 6,5 milionu korun, které Kooperativa Minaříkovi už dřív za nehodu zaplatila.

Minařík měl před 15 lety zinscenovat dopravní nehodu a pak požadovat od pojišťovny 41 milionů za materiál, který údajně shořel.

"Případ Minařík se nikomu nechce soudit, bratrstvo kočičí pracky funguje a zdá se, že ti bývalí rozvědčíci spolu nějakým způsobem drží," komentoval v prosinci 2010 délku soudního prcesu brněnský státní zástupce Jaroslav Mádr.

Psali jsme:
Agent Minařík byl propuštěn z vězení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…