Sever Čech demonstruje proti Romům. Ve Varnsdorfu zatčen aktivista

09.09.2011 17:34

Sever Čech nečeká zřejmě ani tentokrát klidný víkend. Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti se v pátek odpoledne chtějí sejít v Krupce. K pochodu si vybrali sídliště Horní Maršov, které obývají z velké části Romové. Týmž sídlištěm nacionalisté pochodovali už začátkem dubna a policie tehdy rozháněla blokádu jejich odpůrců dělobuchy. Jedním z důvodů konání akce jsou komunální volby, které se po dvou zrušeních v Krupce uskuteční opět tuto sobotu. Demonstroval i Varnsdorf, kde byl zatčen organizátor akce Lukáš Kohout.

Sever Čech demonstruje proti Romům. Ve Varnsdorfu zatčen aktivista

Shromáždění oznámil na radnici Stanislav Holešinský starší, člen Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a její kandidát v obou dosavadních hlasováních, která soud vzápětí zneplatnil kvůli kupčení s hlasy sociálně slabých. Lídrem původní kandidátky byla přitom jeho manželka, osmé místo patřilo jeho stejnojmennému synovi.

SLEDUJEME témata ŠLUKNOVSKO a ROMOVÉ

Na náměstí ve Varnsdorfu se sešlo na demonstraci kolem tří set lidí. Policie následně odvedla do vozu oznamovatele shromáždění Lukáše Kohouta. Lidé však tento vůz obklíčili a policisté v helmách ho museli bránit. Policie pak Kohouta z náměstí odvezla za pokřiku lidí.

Na 16:00 byl Kohout předvolán na služebnu, kam však nedorazil. Na ten samý čas totiž svolal lidi na náměstí. Zde demonstrující pískali a pokřikovali na policisty: „Kde jste byli včera?" Měli tím na mysli večerní okradení ženy, které je místními přičítáno Romům.

K jedné z jejich ubytoven proniklo asi 80 protestujících, ke konfliktům však nedošlo. Druhou část davu pak zastavila policie, následně se obě skupiny do 18:30 rozešly.

Lukáš Kohout pro PL.cz:
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Dnešek je už čtvrtým dnem, kdy byla policie v pohotovosti kvůli demonstracím. Zatím stály tyto akce odhadem několik milionů korun. Romskou menšinu odděluje od davu pochodujících třísetčlenný policejní tým, který vyjde na jednu demonstraci na 660 000 korun. Další vysokou částku sebere i provoz vrtulníku.

Další shromáždění je plánováno na sobotu, a to do Varnsdorfu, ale i Nového Boru a Rumburka. Akci svolává Dělnická strana sociální spravedlnosti, paralelně s tím bude probíhat i setkání na obranu Romů od iniciativy Násilí nic neřeší.

Vládní zmocněnkyně Monika Šimůnková mezitím vyzývá obyvatele na Šluknovsku, aby zvážili svou účast na akcích extremistů. Spíš by podle ní měli dát prostor státu, aby řešil problémy s Romy. Na sobotní demonstraci prý bude sama přítomná.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …