Véčkařku Drastichovou vyjde chyba při hlasování asi na 58 tisíc korun

09.09.2011 17:30

Manipulace s hlasovacím zařízením, jíž se dopustila v tomto týdnu poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová, zřejmě skončí ztrátou jednoho poslaneckého platu.Pokud sněmovna dojde k závěru, že poslankyně skutečně "jen" vytáhla karty svých kolegů, aby je odhlásila a snížila tak kvorum pro hlasování ve sněmovně, ale nehlasovala za ně. Pak dostane pokutu a bude se muset ještě jednou omluvit. Uvedl to v pátek server Aktuálně.cz

Véčkařku Drastichovou vyjde chyba při hlasování asi na 58 tisíc korun

"Navrhnu ztrátu jednoho poslaneckého platu, ale musí o tom rozhodnout mandátový výbor," uvedl pro server Aktuálně.cz předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Jde o návrh, na němž se shodli prý lídři poslaneckých klubů.

O pokutě by měla rozhodnout sněmovna jako celek. Základní měsíční plat poslance bez náhrad a příplatků činí 58 tisíc korun. Není jisté, zda by se sankce týkala pouze základního platu, či i ostatních příplatků.

Trest je za to, že se během tohoto týdne objevilo podezření, že za svého stranického šéfa Radka Johna přímo poslankyně Drastichová hlasovala. Zatím se však nepotvrdilo.

"Mačkala hlasovací tlačítka a pak jsem viděl sjetinu, kde byl John pro, ale jeho jsem si nevšiml. Je potřeba prověřit videozáznam," prohlásil poslanec ČSSD David Rath, který sedí poblíž.

Poslancům, kteří sedí v lavici hned za Vítem Bártou a Radkem Johnem, zakryla výhled na hlasovací zařízení záda Drastichové.

Sama Drastichová ovšem opakuje, že nehlasovala, jen hlasovací karty vytáhla. "Nehlasovala jsem ani za pana Johna, ani za Víta Bártu. Pan John se určitě stihl vrátit do sálu," uvedla vzápětí ve svém tiskovém prohlášení. O složení mandátu prý neuvažuje.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …