ČSSD roztáhla obří plachtu. Dejte mi to na seno, vysmál se ODSák

09.09.2011 22:42

Při projednávání důchodové reformy rozvinuli sociální demokraté v Poslanecké sněmovně transparent s nápisem „STOP vládě, která tuneluje lidem penze! ČSSD hlasuje proti!“. Chtěli tím dát najevo, že oni s reformou nesouhlasí a jejich hlasy se na schvalování reformy nepodílejí.

ČSSD roztáhla obří plachtu. Dejte mi to na seno, vysmál se ODSák

„Způsobí mi to mimořádný stranický problém," konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Při schvalování důchodové reformy ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) měli totiž sociální demokraté před sebou „pouze" cedule s nápisem «STOP VLÁDĚ. Nehlasuji pro reformy, které škodí této zemi!» „Zatímco na Drábka jste tady mávali jenom nějakými papírky, tak na mě jste roztáhli plachtu jako fotbalové hřiště. Drábek je mimořádně žárlivej, a tohle mi ve straně jen tak neprojde," komentoval s humorem jemu vlastním Miroslav Kalousek.

„Na ten nápad přišel náš pan předseda, Bohuslav Sobotka," řekl pro ParlamentniListy.cz, Adam Rykala, nejmladší poslanec sociálních demokratů. Zároveň potvrdil, že i cedule, které měli při projednávání důchodové reformy ministra Drábka před sebou všichni poslanci ČSSD, jsou ze Sobotkovy autorské dílny. „Pan předseda to zkrátka vylepšil," konstatoval Rykala. Tím se podle něj poslanci ČSSD snaží dát zřetelně najevo, že oni pro tyto reformy nehlasují.

S důchodovou reformou budou ještě problémy, shodli se odborníci

Chceme aby lidé věděli, že my pro asociální zákony ruku nezvedáme, tvrdí jednohlasně poslanci ČSSD

„Já jsem tu sice dva dny nebyl, až dnes, ale řekl bych, že je to dílo našeho pana předsedy," směje se poslanec Jeroným Tejc. „Já to opravdu nebyl," dodal. „Je to těžké. Novináři většinou píší «poslanci schválili» nebo «sněmovna schválila», takže to vypadá, jako kdybychom pro to zvedli ruku i my. Chceme jen, aby lidé věděli, že jednota ve sněmovně není a že ČSSD pro takové zákony ruku nezvedne a hlasuje proti nim," řekl Tejc. „Snažíme se na to upozornit všemi možnými způsoby", dodal.

Souhlas s rozvinutím transparentu vyslovil také Vítězslav Jandák (ČSSD), který je toho času v zahraničí. „Lidé si stěžují, protože se píše, že poslanci schválili ty asociální reformy, a my se od toho chceme distancovat," řekl Jandák pro ParlamentniListy.cz. "Novináři prostě napíší, že poslanci schválili, ale my pro to ruku nezvedáme, takže jsme se proti tomu chtěli vymezit," dodal.

Koaliční názory se různí. Jedni to vnímají s nadhledem, jiní to považují za nedůstojnou komedii

Ani poslanec Rudolf Chlad za TOP 09 s transparentem nemá problém. „Nevadí mi to, beru to s nadhledem," řekl pro ParlamentniListy.cz. Připustil, že pro vedení sněmovny to mohlo být nepříjemné. „Připouštím, že ještě neznám dokonale jednací řád, takže nevím, zda je to přípustné. Paní předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) to ale zvládla s pro ni typickou noblesou, což mě velmi potěšilo" dodal Chlad. Schůzi to podle poslance nenarušilo, pokračovala dál, takže tuto epizodu vnímá podle vlastních slov „odlehčeně". „Poslanci sociální demokracie vystupovali dál, takže nevznikl nějaký blok. Vyjádřili svůj názor, mají na to právo," konstatoval Rudolf Chlad.

Související: Oranžový Sobotka vzkazuje Nečasovi: Reformu ti zrušíme

Jiný postoj ale k celé záležitosti zaujímá Michal Babák z Věcí veřejných. „Poslanci sociální demokracie ponížili jednání parlamentu na jakési fotbalové klání", řekl pro ParlamentniListy.cz. Podle něj svůj názor poslanci ČSSD vyjádřili a mohli vyjadřovat ještě důrazněji klasickou metodo při jednání pléna nebo na výborech. "Tohle to si myslím, že byla zbytečná komedie," dodal.

Poslanec ODS Michal Doktor, proslulý svým tvrdým postojem vůči levici a odborům, má jasno. Pokud je z nepromokavého materiálu, hodil by se mi na přikrytí sena. Pokud ne, tak nevím, k čemu je dobrý... Velké gesto jako náplast na navzájem podřezané krky Sobotky a Haška?," napsal ParlamentnímListům.cz.

První část zdravotnické a důchodové reformy koaliční poslanci schválili za výrazného nesouhlasu opozice, která slibuje, že po změně poměru sil ve sněmovně se bude snažit u těchto zákonů změnit vše, co změnit půjde. Schválené normy míří nyní do oranžového Senátu, který je poslancům nejspíše vrátí. Sněmovní koalice však má sílu opakovaně tyto normy prosadit, takže pak už bude jen na prezidentovi, za jak dlouho je podepíše, aby reformní kroky nabyly účinnosti.

Čtěte více:

Repro: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…