ODS by v boji měla podpořit Schwarzenberga, píše komentátor

10.09.2011 11:58

Slovní přestřelka mezi prezidentem Klausem a ministrem zahraničí neutichá. Komentátor Lidových novin Luboš Palata má za to, že Klausovi v této přestřelce nejde o politickou budoucnost, ale o to, aby se v pozici prezidenta nesmazatelně zapsal do dějin. Nikdo ho nesmí zastínit tak, jak on zastínil svého předchůdce Václava Havla.

ODS by v boji měla podpořit Schwarzenberga, píše komentátor
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Komentátor Luboš Palata se domnívá, že prezident Klaus si nepřipravuje půdu pro své znovuzvolení. Svým vystupováním usiluje pouze o to, aby se nesmazatelně zapsal do českých dějin a v budoucnu ho nikdo nezastínil tak, jak se to Klausovi povedlo v případě Václava Havla. Palatovu úvahu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Schwarzenebrg prezidentem? Pro hradní kliku noční můra

Jan Švejnar nebyl při vší úctě ke Klausovi dost silným soupeřem v posledním prezidentském klání. Nemá tak velké charisma a chybí mu politická podpora. Zato Schwarzenberg charisma má, politickou podporu též a navíc mu pomáhá historie šlechtického rodu, píše Palata.

Související: Vlezl jsem do politiky, protože jsem pako, míní kníže


Karel Schwarzenberg má vše, co Jan Švejnar neměl. Velký a v mnohém příkladný životní příběh, úžasnou historii rodu, který po staletí spoluurčoval nejen české, ale minimálně evropské či světové dějiny, charisma, které si s Klausovým nijak nezadá, a lidovost, v níž strčí pana profesora hravě do kapsy, tvrdí Palata.

Navíc jde o člověka, který plně vyznává ideály Václava Havla. Prosazuje euroatlantickou orientaci státu a opakovaně upozorňuje na nutnost dodržovat lidská práva. Činí tak i v případě zemí, kde to ohrožuje možné obchodní kontakty.

Dále čtěte: Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu


Pro ODS je pak Schwarzenberg ideální volbou. Podle Palaty by občanští demokraté jednak sebrali TOP 09 hlavní tahák na voliče a jednak by jim to poskytlo možnost ještě víc se odpoutat od otce zakladatele, jehož výroky jsou v poslední době poněkud problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…