ODS a pravicová strana? To je legrační, říká Kalousek

10.09.2011 12:28

Ministr financí Miroslav Kalousek spustil ostrou palbu do premiéra Petra Nečase. Když brání změnám rozpočtového určení daní, šéf kabinet prý přebírá rétoriku kmotrů z ODS, která už mimochodem není pravicovou stranou.

ODS a pravicová strana? To je legrační, říká Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Premiér Petr Nečas (ODS) vytkl svému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, že jeho návrh na změnu rozpočtového určení daní je příliš levicový. Podle Kalouskových představ by měla více peněz dostat malá města a obce na úkor čtyř největších center v republice, tedy na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Zprávu přinesl server idnes.cz.

Kmotři se bojí o peníze

Podle Kalouska je zřejmé, koho se odpůrci změn snaží bránit. Chrání si kmotry ve městech, kterým připravovaná změna odebere nejvíc peněz. Přitom právě ve velkých městech se objevují nestandardní projekty, ve kterých se utápí miliony, klasickým příkladem je pražský tunel Blanka.

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní


„Tahle nálepka, kterou pan premiér dal, že návrh ministerstva je levicový, je legrační. Legračnější je už jen tvrzení, že ODS je pravicová strana," pustil se do polemiky s premiérem Kalousek.

Kalousek se také domnívá, že se návrhy nelíbí ani zastáncům velké koalice mezi ODS a ČSSD. Připomíná v této souvislosti, že na všech čtyřech velkých radnicích vládnou dvě nejsilnější strany v zemi, tedy ODS a ČSSD v zásadě společně.

Pokud to neprojde, padne koalice

Za zmínku stojí, že pro spřátelené uskupení TOP 09 a Starostové a nezávislí je problematika změny rozpočtového určení daní naprosto zásadní. Jejich předseda Petr Gazdík dokonce tvrdí, že pokud návrh neprojde, může padnout koalice.

Dále čtěte: Kalouskovy daňové úpravy jsou pro Brno zničující, zlobí se Onderka


Obratem ovšem vyvrací mýtus, že na změně rozpočtového určení daní vydělají jen malé obce. Liberec, který je pátým největším městem v zemi, dostává o polovinu méně peněz než čtvrtá Plzeň a i to by se mělo změnit. Tato změna je tedy v zájmu všech měst mimo velkou čtyřku.


Foto: Hans Štembera

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…