Odbojní zelení z Plzně: Stranu snad ovládá Hnutí Duha

10.09.2011 13:58

Na koberečku u stranického šéfa Ondřeje Lišky už byli odbojní členové městské organizace Strany zelených z Plzně - Slovan, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s nedávnou blokádou ekologických aktivistů, kteří na Šumavě nátlakovým způsobem bránili kácení stromů napadených kůrovcem. Neposlušní členové organizace si vysloužili za svůj postoj pozastavení činnosti a zřejmě je nemine její úplné zrušení.

Odbojní zelení z Plzně: Stranu snad ovládá Hnutí Duha
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Happening s názvem Hájové zelení, všichni jste sežrani na Šumavě

„Jednání u pana Lišky bylo víceméně jednostranné, předpokládáme, že v polovině října rozhodne ústřední revizní komise o našem zrušení," řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Leitner, šéf odbojných zelených z Plzně. „Působí to na mě tak, že nevládní organizace a Hnutí Duha ovládají Stranu zelených. Seriózní politická strana takto nejedná," řekl Leitner.

„Předsednictvo v posledním půl roce přijalo sedm usnesení k problematice kůrovce a čtyři členové strany ze Slovan nyní vydali prohlášení, které je v naprostém rozporu s nimi. Členové jsou přitom povinni taková usnesení respektovat, překročili pravidla, která se zavázali dodržovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf městské organizace Strany zelených v Plzni Martin Marek. On sám se aktivně blokády účastnil, několikrát se přivázal ke stromům a třikrát jej zadržela policie. Právě Martin Marek sepsal návrh na zrušení organizace zelených ze Slovan.


Odbojní členové odsoudili ve svém prohlášení celou blokádu a oznámili, že se důrazně distancují jak od nátlakových akcí spojených s blokací zásahů proti kůrovci v Národním parku Šumava, tak od metod nevládních organizací, zejména pak Hnutí Duha. Podle zelených ze Slovan ničí rozšiřující se kůrovcová kalamita ekosystém na Šumavě a má i negativní dopad na obyvatele postiženého území. Oni sami jsou pro zastavení kůrovcové kalamity všemi dostupnými prostředky a pro vybudování účinného systému ochrany lesních ekosystémů uvnitř parku a přilehlých území.

„Mám oprávněné obavy z toho, že si nikdo neuvědomuje, jak vysoké škody napáchal kůrovec na Šumavě," řekl Leitner. Myslíme si, že jsme jednali naprosto v souladu s programovými cíli Strany zelených. Naopak některé názory vedení strany jsou s nimi v rozporu. Proto jsme podali proti návrhu na zrušení odvolání," uvedl ParlamentnímListům.cz Leitner.

V Plzeňském kraji fakticky zanikly během jediného týdne hned čtyři organizace Strany zelených. Vedle té z plzeňských Slovan zrušilo tento týden krajské předsednictvo činnost buňkám zelených v Chrástu u Plzně, v Boru u Tachova a jednu i v samotném Tachově. Ve všech těchto případech se mělo ovšem jednat o administrativní pochybení organizací ve vztahu se Stranou zelených.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …