Nečas se rozhádal s Pospíšilem. Ministr by prý mohl být odvolán

12.09.2011 7:12

Mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (oba ODS) panují napjaté vztahy. Podle informací serveru iDnes.cz může dojít i k odvolání Pospíšila z vlády. Důvodem je zejména odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

Nečas se rozhádal s Pospíšilem. Ministr by prý mohl být odvolán

Spory mezi Nečasem a Pospíšilem mají příčinu v odvolávání zaměstnanců státního zastupitelství. Poprvé se tak stalo minulý rok na podzim, když ministr spravedlnosti navrhl odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Vážný spor začal odvoláním Rampuly

Velký spor nastal ale nedávno v případě odvolání vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly. „Premiér se o odvolání Rampuly dozvěděl od Pospíšila až ex post. Ministr za ním přišel ráno v den tiskové konference a suše mu to oznámil. Vůbec to s ním dopředu neprobral. Premiér to bral jako obrovskou neloajalitu," řekl deníku MF Dnes člověk z okolí premiéra.

Rampula totiž dohlížel na vyšetřování nejzávažnějších korupčních kauz. Část ODS má obavu, že Rampulův nástupce bude kauzy vyšetřovat mnohem důkladněji. Příkladem je třeba Pavel Zeman, který nahradil Veseckou. Nový nejvyšší žalobce nařídil kontrolu korupční kauzy na fondu životního prostředí v neprospěch místopředsedy ODS Pavla Dobila.

Nečas také nedávno zastavil významnou novelu zákona o státním zastupitelství, na které pracovali Pospíšil a Zeman. Umožňovala větší nezávislost nejvyššímu žalobci a ztěžovala jeho odvolání. Nečas to obhájil tím, že očekává komplexní reformu a ne dílčí zákony.

Pospíšil ani Nečas nechtějí svůj spor řešit přes média. Přitom premiér dříve otevřeně vyjadřoval podporu Pospíšilovi.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…