Vládo, zruš obří ekotendr, volá znovu Ondráčka

12.09.2011 19:17

Ředitel České pobočky organizace Transparency International znovu vyzval vládu, aby zrušila zakázku na obří ekotendr. Je to prý příliš neprůhledný projekt, u nějž hrozí uzavírání nedovolených dohod. Vyjádřil se také k dalšímu kupčení s hlasy v Krupce při sobotních volbách. Prý je to děsivé.

Vládo, zruš obří ekotendr, volá znovu Ondráčka

Ústředním tématem dnešního Interview ČT24 v České televizi byla problematika zadávání veřejných zakázek. Na otázky moderátora spojené s touto problematikou odpovídal šéf české pobočky Transparency International (TIC) David Ondráčka.

Vezměme každou lokalitu zvlášť

Ondráčka v pořadu opakovaně vládu vyzval k zurčení obřího ekotendru. Nabízí se tu totiž příliš velký prostor pro uzavření nedovolených obchodních dohod. Zakázku vyhraje jedna firma, ale své konkurenty z tendru následně najme jako subdodavatel, takže v konečném důsledku na tom vydělají všechny zúčastněné subjekty, tedy mimo stát a daňového poplatníka.

Sledujeme téma Ekotendr

„Nejsou známé přesné rozměry a dosahy škod, které by se měly čistit. Na to, že jde o tak velký tendr, naprosto ojedinělý v dějinách této země, tak máme absolutní nedostatek informací a to je jeden z důvodů, proč by tato zakázka měla být zrušena.

Správným řešením by prý bylo čistit lokalitu po lokalitě. Těchto lokalit je asi pět set a podle Ondračky by bylo ideální, kdyby se obří ekotendr rozdělil na pět set i více zakázek.

Související: Oponentní posudek na obří ekotendr vypracuje Ernst & Young

Ve spojitosti s ekotenderem ovšem ředitel TIC ocenil připravovanou vládní novelu zákona o veřejných zakázkách. „Tento krok jednoznačně podporuji. Líbí se mi, že se zpřísňují požadavky na kvalifikaci i to, že se ruší tzv. jednohubky, kdy je v soutěži jen jeden uchazeč." Napříště se taková zakázka bude muset zrušit a vyhlásit nová.

Ačkoli jde novela správným směrem, podle Ondráčky ještě není vyhráno. Otázkou je, jestli ji poslanci při projednávání ve sněmovně nepozmění natolik, že se stane v podstatě bezzubou.

Dnes Krupka, zítra Praha a později celostátní volby

Došla řeč také na již potřetí opakované sobotní volby v Krupce a kupčení s hlasy. Organizace má hned dva důkazy o dalších pokusech o kupčení. Děsivé je podle Ondráčky především to, že se stejný scénář opakoval již potřetí. Dopouštělo se ho přitom více politických subjektů.

Dále čtěte: Tomáš Vandas k zisku dvou mandátů: Dnes Krupka, zítra celá země!

„Je děsivé, že se stejný scénář opakoval už potřetí. Tyto důkazy má policie k dispozici, prohlásil Ondračka. Dodal ovšem, že nákupčí hlasů sec chovají stále sofistikovaněji a svou činnost stále lépe skrývají.

Ondračka se děsí toho, že by tento model mohl přerůst hranice Krupky. Podle ředitele TIC je hrozivé, že by se tento model mohl rozšířit do velkých měst a v nejhorším případě na celostátní volby do sněmovny. V této souvislosti Ondračka zdůrazňuje, že policie musí být důslednější. Měla už dvě předchozí zkušenosti s kupčením a dopustila to i potřetí. Chystaný zákon, jenž stanoví až tříletý trest za tyto podvody a podle ředitele je na místě, ale nemůže nahradit práci policie

Foto: sfzp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…