O Havlovu knihovnu se včera hádali jak psi, svědčí Bakalův nájemník

14.09.2011 12:06

Kolem Havlovy knihovny vzniká neobvyklé dusno. Nejenže do plánů na projekt knihovny zasáhl spor o klimatizační jednotku, ale nyní do boje vytáhl i advokát Klubu Za starou Prahu Petr Kužvart. Ten se nově stal účastníkem územního řízení v projektu rekonstrukce renesančního paláce U Drahomířina sloupu na pražském Loretánském náměstí. Právě v této budově má totiž Havlova knihovna vzniknout. Navíc Kužvart má nově i právní pověření od posledního nájemníka paláce.

O Havlovu knihovnu se včera hádali jak psi, svědčí Bakalův nájemník

Jak informovala v úterý Mladá fronta Dnes, investor Knihovny Václava Havla Zdeněk Bakala památkářům předložil odlišný projekt než úředníkům odboru územního rozvoje radnice Prahy 1, kteří přestavbu domu na Loretánském náměstí posuzují. Bakala přitom vyjádření památkářů potřebuje a to proto, že palác se nachází blízko Pražského hradu.

Projekt, který Bakala památkářům poslal, nepočítá totiž s klimatizačním systémem, který by podle oficiálních nákresů vytvořil na střeše objektu ještě další technické patro. „Úprava střechy je možná v případě, že je součástí kvalitního architektonického díla a nenarušuje exteriéry objektu v pohledech z dálky," píší památkáři podle MF Dnes ve svém oficiálním stanovisku. Že by měla na střeše objektu vyrůst ještě technická nadstavba, prý vůbec netuší.

"Dozvěděli jsme se o tom až od vás, tak se vyjádříme, až se s problematikou seznámíme," sdělil redakci MF Dnes ředitel odboru památkové péče na pražském magistrátu Jan Kněžínek.

Ten samý Kněžínek ale o pár hodin později ParlamentnímListům.cz řekl, že není problém projekt upravit, čili to neznamená, že by takzvaně padl.

„Tam je jednoznačná podmínka, která říká, že nároky na klimatizační jednotku nebudou zasahovat do fasád a ani jinak deformovat budovu. To je námi stanovená podmínka, která platí. Oni budou muset nyní ten projekt srovnat tak, aby to nebylo poznat. To ale není fatální problém, rekonstrukce totiž může proběhnout i po úpravách v projektu," poznamenal k tomu Kněžínek.

Kužvart se hádal s právníkem Bakaly

Jenže jak se záhy ukázalo, kolem projektu výstavby knihovny se vyklubal další problém. Na radnici Prahy 1 totiž v úterý dopoledne proběhlo územní řízení k rekonstrukci budovy, u něhož byli památkáři, úředníci a také investor. Podle zákulisních informací ale měl být dnešek prakticky dnem uzavření územního řízení. To se však nestalo. Do projektu se totiž překvapivě vložil Klub Za starou Prahu, který se od svého vzniku v roce 1900 věnuje ochraně památek v Praze.

„Právník Klubu Za starou Prahu Petr Kužvart se tady chytl s právníkem Bakaly. Kužvart totiž tvrdil, že územní řízení bylo svoláno protiprávně, neboť nemělo své náležitosti," prozradil ParlamentnímListům.cz poslední nájemník paláce U Drahomířina sloupu Bohumil Vejtasa. Ten chce ve svém bytě, kde zná každý hřebík, dožít a nehodlá se tak za žádnou cenu z bytu vystěhovat.

Psali jsme:

Vejtasa, který je ale zároveň účastníkem územního řízení z titulu vlastnictví věcného břemene k oné nemovitosti, navíc ParlamentnímListům.cz prozradil, že úředníci si počínali poněkud podivně.

„Advokát Kužvart to řízení napadl z toho důvodu, že počátek řízení nebyl správně ohlášen, tedy veřejně vyvěšen, a že tak územní řízení bylo svoláno protiprávně. Druhá strana naopak tvrdila, že tam Kužvart nemá žádné zastoupení, protože není účastníkem řízení. Když jsem ale viděl, jak do těch úředníků šel tvrdě, tak jsem mu nakonec dal oprávnění za sebe, aby mne zastupoval. Takže nakonec Kužvart tu legitimitu měl," uvedl dále Vejtasa.

Čtěte také:

Úřednice: Veřejné řízení nebylo dosud ukončeno

Zda ale řízení probíhalo tak, jak ho Vejtasa popsal, nelze od úředníků radnice Prahy 1 zjistit.

„Dnes proběhlo veřejné ústní jednání v místě stavby, kde byly zapsány námitky účastníků a připomínky veřejnosti. Protože však toto veřejné řízení nebylo dosud ukončeno a probíhá, pak skutečně nemůžeme k tomu poskytovat žádné bližší údaje," uvedla v úterý pro ParlamentníListy.cz vedoucí oddělení územního řízení na radnici Prahy 1 Libuše Hlaváčková.  

Podle ní v žádném případě nelze nyní předjímat, zda skutečně Havlova knihovna najde útočiště právě na Loretánském náměstí. „Dokud stavební úřad nevydá rozhodnutí, tak to řízení je pořád živé. Jednoznačné to je až v případě, kdy rozhodnutí nabývá právní moci. Ale tam zdaleka nejsme," zmínila k tomu Hlaváčková. Podle ní bylo přitom úterý posledním dnem, kdy mohli účastníci uplatnit své námitky a připomínky.

„Můžu jen potvrdit to, že řízení dnes proběhlo za účastí orgánů památkové péče, byl tam i zástupce magistrátu a zástupce z Národního památkového ústavu. Ty informace o řízení ale podat můžeme, neboť je veřejné. Ale jak bude stavební úřad rozhodovat, tak tyto informace nepodáváme," konstatovala dále Hlaváčková s tím, že o jakémkoliv dalším postupu budou vyrozuměni jen a pouze účastníci řízení a to veřejnou vyhláškou.

Sotva úředníci přišli, už zamykali

Podle Hlaváčkové ale Vejtasovy námitky k projektu byly opětovně projednávány dnes přímo na místě, tedy přímo v budově paláce. A navíc veřejně. Tomu se ale Vejtasa směje.

„Tady to územní řízení probíhalo tak, že sem přišlo asi třicet lidí. Jenže sotva vše začalo, tak už zamykali barák. Z toho lze jen vyvodit to, že se něčeho bojí," poznamenal Vejtasa. Hlaváčková to ale nijak nekomentovala.

„Já jako účastník řízení jim nabízím i rady kolem rekonstrukce, oni ale o to nemají zájem, jen chtějí, abych je pustil do bytu. Já jsem však na to namítal, že existují plány bytu a tam si mohou zjistit všechny podrobnosti. Platí tady přece Ústava ČR, kde se praví o nedotknutelnosti obydlí?" zmínil dále Vejtasa.

Podle něj dokonce knihovna může fungovat i bez toho, aby jej vystěhovali. „Já jim v těch plánech vůbec nepřekážím. Ta knihovna tady může vegetovat. Já si ale myslím, že nakonec tady nikdy nebude," dodal.

Ředitel odboru památkové péče Kněžínek je však přesvědčen o opaku. „Nevidím důvodu, proč by ta knihovna právě tady nemohla vzniknout," poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

Dostal by za byt i 25 milionů

Připomeňme jen, že Bohumil Vejtasa jako poslední nájemník paláce tvrdí, že ho chtějí vystěhovat stůj co stůj, ale přitom mu nabízejí za jeho byt čtvrtinu ceny, než by za něj získal přes realitní kanceláře. „Byt má reálnou cenu 25 milionů korun a oni mi nabízejí 6,5 milionu," řekl před časem naší redakci s tím, že chce v tomto bytě umřít. "Byt bych neprodal ani za sto milionů, či miliardu. Domov, děti a vlast není na prodej," poznamenal smutně.

Na obranu svého domova byl prý donucen podat obrannou žalobu proti výpovědi z přidělených prostor a vše tak bude rozhodovat soud. „Podal jsem všechno včetně předběžného opatření proti panu Bakalovi, neboť hrozilo, že mne vystěhují a já jsem tomu chtěl zabránit. Ta žaloba je podaná teprve asi měsíc, takže soud asi jen tak brzy nerozhodne," dodal k tomu.

Bohumil Vejtasa se politicky angažuje téměř celý život. Od roku 1993 pracoval na ministerstvu školství, jenže v roce 2004 byl propuštěn. Ústavní soud (ÚS) ale v roce 2008 rozhodl o zrušení jeho výpovědi, takže se letos na ministerstvo školství vrátil (Po tříletém čekání na rozhodnutí obecních soudů, jež tak museli legalizovat rozsudek ÚS). Dlouhá léta navíc působil i jako zastupitel Prahy 1 a založil neparlamentní Stranu občanské sebeobrany (SOS), kde je předsedou.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …