Útočte na Čechy, hrozí pohrobci bin Ládina. Moc jsme se chlubili

14.09.2011 8:18

Vojenské zpravodajství České republiky si podle odborníků poměrně nešťastně pokusilo vylepšit své renomé. Ve své výroční zprávě uvedlo, že jeho informace mohly pomoci k dopadení nejhledanějšího teroristy světa. Všem, kdo se orientují v problematice Blízkého Východu a v konání fundamentalistických islamistických uskupení, muselo být v tom okamžiku jasné, že minimálně slovní reakce těchto skupin na sebe nenechala dlouho čekat.

Útočte na Čechy, hrozí pohrobci bin Ládina. Moc jsme se chlubili

„Vojenské zpravodajství v roce 2010 získalo vlastními zdroji informace o pohybech a dislokaci významných teroristů, které byly analytiky vyhodnoceny jako relevantní. Tyto informace byly předány partnerským zpravodajským službám a mohly v konečném důsledku přispět také k dopadení nejhledanějšího teroristy světa," uvádí výroční zpráva vojenské rozvědky.

Přesto, že BIS tvrdí, že žádné aktuální ne bezpečí České republice nehrozí, téměř vzápětí po zveřejnění vychloubačné zprávy, se na internetovém serveru militantního palestinského uskupení HAMAS objevila výzva k útoku na Čechy. „Je na čase vyhlásit svatou válku české rozvědce a dát ji lekci, na kterou nikdy nezapomene. Vyzvěte k útoku na Čechy," stojí na serveru HAMASu. „Myslí si že vyhráli, ale ta pravá válka ještě nezačala," hlásá další islámistický server. Hrozby jsou mířené adresně na Českou republiku.

Pochybením byla podle Bublana především chlubivá věta

„Zpravodajství dalo do své zprávy tu nešťastnou větu, o tom že jeho informace mohly přispět k dopadení Bin Ládina", řekl pro ParlamentníListy.cz předseda parlamentního Výboru pro obranu a bezpečnost (VOB) jeho předseda František Bublan (ČSSD). Nemyslí si, že zrovna z toho by mělo plynout nějaké mimořádné nebezpečí pro naši republiku. „To, že naši vojáci působí v Afghánistánu je všeobecně známá věc. Takže jestli se podíleli na smrti bin Ládina, nebo na zabití někoho jiného, je v podstatě jedno. Jsou to bojové akce" dodal Bublan.

Česká kontrarozvědka pomohla s dopadením bin Ládina

V podstatně horším světle vidí onen nešťastný výrok ve zprávě. „Tam došlo k pochybení. Takové věci se prostě neříkají. Navíc bylo napsáno, že „mohli", ne že skutečně přispěli," dodává Bublan. Navíc je to podle něj věc „živá" neukončená. „To samozřejmě může někoho nabudit - nějakou teroristickou buňku, nebo třeba i jednotlivce", říká předseda VOB. Exaktní poznatky podle něj zatím nejsou. „Nabudit to ale samozřejmě někoho může," připouští Bublan. Volat někoho k odpovědnosti za podobnou formulaci ve zprávě ale podle předsedy VOB nemá smysl. „Stejně se budou hájit tím, že napsali „mohli" přispět k dopadení", namítá Bublan.

Související: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce
Bin Ládin mrtev. Nečasův poradce: Slavme, zemřel nepřítel

Jsme horliví stoupenci USA a NATO, dalo se to čekat, zní z KSČM

„Česká republika se podílí na protiteroristických operacích NATO a USA už dlouhou dobu. Logicky se proto dalo očekávat, že se jednou - dříve či později - ocitneme v hledáčku těch, kteří by minimálně chtěli vyhrožovat, nebo popřípadě nějakou hrozbu uskutečnit" řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Alexander Černý, místopředseda parlamentního VOB za KSČM. Situace ho proto nepřekvapuje. Nebezpečí by nepřeceňoval, ale ani nepodceňoval.

SLEDUJEME téma Usáma Bin Ládin

Československo mělo za minulého režimu velmi dobré vztahy s islámskými zeměmi. „Tito lidé proto velmi citlivě vnímají naši orientaci, to že jsme dnes docela horliví stoupenci Aliance a USA při jakýchkoli „výletech" kamkoli na zeměkouli, to je všeobecně známo," dodává Černý. Konstatoval, že nás v této horlivosti limitují pouze naše vojenské možnosti, což je také dostatečně známý fakt. „Nelze se proto divit, že napětí těchto uskupení, která mají výhrady ke Spojeným státům a jejich spojencům, se promítá i vůči nám. To je vcelku přirozené," říká Alexandr Černý. „To, že ještě zatím k ničemu nedošlo, je samozřejmě dobře, ale to riziko tady samozřejmě je," dodává na závěr.

Čtěte také:

Bin Ládin po česku: Policie obvinila podezřelé z podpory terorismu

V Česku zatčení teroristé posílali peníze na účty Al-Káidy

Věci veřejné spoléhají na naše zpravodajské služby. Jsou dobré, tvrdí.

„Myslím, že naše bezpečnostní a zpravodajské složky konají, tak jak mají," říká další místopředseda VOB Viktor Paggio (VV) Na dopadení Usámy bin Ládina se podle něj podílely desítky tajných služeb."Že by to zdvihlo riziko, že na nás někdo zaútočí, se opravdu nedomnívám," konstatuje Paggio. Také on připomněl, že ve zprávě bylo uvedeno, že informace české zpravodajské služby „mohly" přispět, nikoli, že by určitě přispěly k dopadení nejhledanějšího teroristy světa. „Samozřejmě, že to nelze podceňovat, ale mám za to, že riziko útoku se nezvýšilo," konstatoval Paggio.

„Bylo by krátkozraké, kdybychom si mysleli, že se to týká všech ostatních zemí v Evropě a nás ne. Tím spíš, že máme jednotky v zemích, jako je Afghánistán, Irák, a podobně, kde probíhají boje," říká pro ParlamentníListy.cz Paggiův stranický a výborový kolega Jan Kádner (VV). Kdyby naopak tam jednotky nebyly, bylo by nebezpečí podle Kádnera podstatně vyšší a navíc by už nejspíš bylo přímo v Evropě. „Pokud jde o riziko nebezpečí, ukázalo se, že naše zpravodajské služby i BIS mají dobré informace a jsou připravené odvést dobrou práci," je přesvědčen Kádner. „Kdyby nám něco hrozilo, myslím, že by se to dozvěděly včas, aby mohly jednat" dodal.

K tématu:
Teroristé chtěli v Česku zaútočit dvakrát, sháněli tady i zbraně
S Usámou mě Hájek pobavil, říká kníže 

Pokud jde o onu nešťastnou větu ve zprávě vojenské zpravodajské služby, Kádner konstatoval, že „stejné informace, jako má naše rozvědka, má také samozřejmě Al-Kaida (teroristická organizace). Nevěřím proto, že by k rozpoutání něčeho mohla přispět nějaká věta ve výroční zprávě," dodal Kádner. Podle něj jsme spíše spolu s dalšími evropskými zeměmi vnímány jako určité nebezpečí, a tedy i jako potenciální cíl."Ta obava tady vždycky byla, vždycky bude a myslet si, že se nám nebezpečí vyhne, by nebylo správné," dodal Kádner.

Teroristé zaútočili na diplomatické mise velmocí a NATO

V úterý zaútočilo fundamentalistické islamistické uskupení Taliban v diplomatické čtvrti v Kábulu. O nebezpečí útoku na diplomatické mise hovořili i čeští experti. V důsledku kábulského útoků šahídů (teroristů sebevrahů) na diplomatickou misi USA, Ruska a NATO zemřeli podle předběžných zpráv zahraničních serverů dva sebevrazi, několik desítek lidí bylo zraněno. Přesnější údaje zatím zveřejněny nebyly.

Smrt Usámy bin Ládina má stále ještě otazníky.

Připomeňme, že nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin byl zabit 2. května letošního roku při akci speciálního amerického komanda poblíž pákistánské metropole Islámábádu, což dva dny nato potvrdila Teroristická organizace Al Kaida.

O další dva dny později to však popřel šéf íránských zpravodajských služeb Geidar Moslechí. Ten podle íránské agentury „Fars" prohlásil, že Usáma bin Ládin zemřel ještě před útokem Američanů přirozenou smrtí na následky nemoci.

Moslechí dodal, že íránské zpravodajské služby disponují důkazy pro toto tvrzení. Zároveň konstatoval, že americké úřady informovaly o likvidaci bin Ládina, aby odpoutaly pozornost americké veřejnosti od ekonomických problémů. Jako nepřímý důkaz uvedl Moslechí zamítnutí amerických úřadů zveřejnit fotografie těla bin Ládina. Ten měl být podle amerických zpráv pohřben do moře podle islámské tradice.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…