Institut pro ekonomické analýzy: Navrhujeme změny ve studentských praxích

14.09.2011 13:53

To, že vysokoškoláci mnohdy dobře placenou práci nedostanou, je problém vyplouvající na povrch rok co rok v září. Jen do konce srpna bylo bez místa zhruba 28 tisíc absolventů všech stupňů vzdělání a nejvíce narostl právě počet nezaměstnaných vysokoškoláků. Institut pro sociální a ekonomické analýzy ale již navrhl změny ve studentských praxích. Uvádí to Český rozhlas.

Institut pro ekonomické analýzy: Navrhujeme změny ve studentských praxích
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Každý rok řeší čerství absolventi vysokých škol stejné problémy - dobře placenou práci mnohdy po promoci totiž nedostanou a zůstávají tak na úřadech práce. Změnit by to mohla větší podpora studentských stáží, kterou chystá ministerstvo školství ve spolupráci s dalšími resorty. Institut pro sociální a ekonomické analýzy chce ale také pomoci.¨

„Pokud dnes mladí lidé přeci jen získají místo bez potřebné praxe, dostanou menší plat. Brzy by se to ale mohlo změnit," uvedla v této souvislosti Simona Weidnerová z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy. Byl to totiž právě Inistitut, který navrhnul změny ve studentských praxích.

„Navrhujeme, aby práce studenta byla pro zaměstnavatele co nejlevnější. Neměla by podléhat placení zdravotního a sociálního pojištění až do výše částky, ze které za studenta platí pojistné stát, tedy do pěti tisíc korun měsíčně," vysvětlila Weidnerová.

Podle ní by placené studentské stáže nezatěžovaly státní rozpočet a byly by výhodné i pro vysoké školy.

Vysokoškolák by už během studia pracoval na stáži pod dohledem odborníka a za praxi by dostal zaplaceno, což doposud nebývá pravidlem. Firma by si naopak levně vychovala schopného zaměstnance.

„Podmínkou zvýhodněné smlouvy, kdy zaměstnavatel by nemusel za studenta odvádět zdravotní a sociální pojištění, by byla uzavřená spolupráce podniku a vysoké školy," dodala Weidnerová.

„Jak bude nakonec studentská stáž vypadat, ukáží až další jednání školských odborníků. Zvažuje se i to, že by praxe mohl podrobněji upravit nový zákoník práce," poznamenal rozhlas.

Spolupracují především technické školy

Rektor vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls v souvislosti s problémem tvrdí, že některé vysoké školy s firmami intenzivně spolupracují podobně jako pražská vysoká škola. Škola podle Hindlsa pořádá veletrh Šance, kde mají studenti možnost mluvit se zástupci několika desítek prestižních firem.

Hlavně technické univerzity pak zvou do hodin odborníky z firem, kde se jich studenti ptají na praktické zkušenosti, ale také si u nich snadno domluví praxi. Ministerstvo školství výhody pro studenty podporuje.

„Zejména u technických vysokých škol to je podle mě téměř nutnost, která tady stále ještě není dobře nastavená, musí se tam udělat daňové zvýhodnění," doplnil k tomu ministr školství Josef Dobeš z VV s tím, že podobnou praxi by rád viděl také na středních školách a odborných učilištích.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…