Česko propojil s Polskem plynovod Stork

14.09.2011 20:52

Plynárenské soustavy Česka a Polska spojil první společný vysokotlaký plynovod Stork. Provoz hraniční stanice v polském Těšíně ve středu zahájili premiéři obou zemí Petr Nečas a Donald Tusk. U traťového uzávěru v Chotěbuzi na Karvinsku pak podpisem smlouvy zahájili představitelé plynárenských společností provoz samotného plynovodu.

Česko propojil s Polskem plynovod Stork

Nečas vyzdvihl přínos plynovodu pro Česko. "Znamená to zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Vytváří se základ pro takzvané severojižní propojení, což je celoevropský projekt, který v budoucnu umožní České republice napojit se i na nové trasy, které půjdou jihovýchodní Evropou," řekl Nečas. Země podle něj bude mít v budoucnu přístup i k terminálům se zkapalněným zemním plynem, který může být do Česka distribuován od Baltského i Jaderského moře.

Stork pomůže snížit závislost na plynu z Ruska

Stavba plynovodu stála 28 milionů eur, tedy bezmála 700 milionů korun. Polovinu zaplatila Evropská unie z Programu ekonomické podpory v energetice, který byl vyhlášen po plynové krizi z roku 2009. Investice na české straně hranice dosáhla sedmi milionů eur, tedy zhruba 170 milionů korun. Cílem projektu je snížit závislost na dodávkách plynu z Ruska.

"Na začátku plynové krize v roce 2009 jsme poznali, že je nezbytné mít diverzifikované nejenom zdroje zemního plynu, ale také trasy do České republiky," řekl Nečas. Připomněl, že prosadit, aby propojení českých a polských plynárenských sítí bylo spolufinancováno z evropských zdrojů, se podařilo v době, kdy Evropské unii předsedalo Česko. "Shodou okolností byla tato věc dokončena v době předsednictví polského," dodal Nečas.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka je plynovod STORK velmi důležitou součástí trasy, která v budoucnosti spojí všechny země visegrádské čtyřky a Chorvatsko od pobřeží Baltického moře až po Jadran. Právě celá dokončená trasa Severojižního plynárenského propojení bude představovat významnou pojistku pro zajištění energetické bezpečnosti střední Evropy. Bude jí totiž možné plnit z terminálů na zkapalněný zemní plyn jak ze severu v polském městě Świnoujście, tak z jihu z Chorvatského města Krk.

Plyn poputuje nejprve z Česka do Polska

Plynovod Stork umožňuje transportovat zemní plyn oběma směry, přičemž zpočátku plyn poputuje z Česka do jižního Polska. Na české straně je plynovod dlouhý deset kilometrů, na polské 22.. Na polské straně plynovod stavěla společnost Gaz-System, na české NET4GAS.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…