Koncesionář Okamura dnes vyhrál spor s ČT. Chtěla po něm přes 10 tisíc

15.09.2011 14:08

Tomio Okamura, který tak rázně vystupuje s kritikou mnohých současných nešvarů ve společnosti, byl i sám účastníkem soudního sporu, který ho v uplynulých dvou letech dost potrápil, jak přiznal ParlamentnímListům.cz. Šlo o to, že na něj právník zastupující ČT podal žalobu za neplacení koncesionářského poplatku za televizi v jedné z jeho provozoven. "Hájil jsem se, že jde o pouhý plazmový panel, což jsem doložil také odborným posudkem z Panasonicu. Přesto žaloba trvala na tom, že mám uhradit více než deset tisíc korun," svěřil se Okamura.

Koncesionář Okamura dnes vyhrál spor s ČT. Chtěla po něm přes 10 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na křestu jeho knihy

Spor, u kterého bylo nařízeno již druhé jednání na 12. září, však nakonec skončil tím, že ČT přeci jen vzala svoji žalobu zpět. Právě dnes - ve čtvrtek - tak bylo doručeno usnesení, že se spor zastavuje. A žalobce uhradí veškeré náhrady i protistraně.

Viz usnesení soudu ZDE


"Vyhrál jsem a jsem velmi rád, že se spravedlnost projevila, i když jsem původně požadoval i omluvu. Je totiž neuvěřitelné, kolika lidí se tento problém týká a nikoho to příliš nezajímá. Přitom nemalé zisky advokátovi, který se vymáháním těchto mnohdy velmi sporných pohledávek zabývá, přinášíme vlastně všichni, protože náklady na jeho práci - vymáhání - jdou opět z peněz všech, tedy všech koncesionářů, které poplatky platí. Je to nehorázné, pokud peníze z toho jdou i do této oblasti," řekl pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura, podnikatel, bloger a viceprezident Asociace cestovních kanceláří.

Čtěte také:


A pustil se do vylíčení všeho, čím je spor podle něj "zvláštní".

"Advokát JUDr. Dalibor Kalcso, kterého si vybrala ke svému zastupování na všechno vymáhání koncesionářských poplatků Česká televize, mne vyzval k zaplacení 10 135 Kč (nezaplacený poplatek 135 Kč + přírážka 10 000 Kč). Výzva byla psána poměrně nevybíravým způsobem, působila tak, že jsem prostý zloděj. Tuto první výzvu k zaplacení jsem obdržel 28. prosince 2009. Od té doby až do tohoto týdne jsem se stále jen bránil. Nestačilo ani to, že přestože jsem poslal důkaz od Panasonicu, že na prodejně nemám žádnou televizi, ale plazmový panel, na kterém běží nejčastěji japonské pohádky, tak mne dal k soudu," popsal Okamura.

Vyjádření Panasonicu ZDE


První stání proběhlo až tento rok před dvěma měsíci. Soudce na základě námitek právničky od JUDr. Kalcsa požádal o další doplnění zprávy Panasonicu.

Čtěte také:


A nyní v tomto týdnu v pondělí 12. září se mělo uskutečnit druhé stání.

"Přístup České televize, kdy přesto, že jsou všechny důkazy pro moji nevinu, tak za koncesionářské poplatky platí pořád dokola a nekonečně externího právníka, aby buzeroval nevinné lidi, je opravdu šílený. Vytváří to ve mně dojem, jakoby snad někdo z České televize dostával od tohoto právníka provizi z proplacených právnických honorářů. Tedy, čím více si právník Kalcso bude účtovat, tím pro někoho lépe. Jinak mne nenapadá pro tento způsob jednání vysvětlení. Mimochodem, na internetu jsou zmiňovány i další případy, kdy najatý právník České televize JUDr. Kalcso postupuje podivnými způsoby," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz svůj názor Okamura.

Jak už bylo tedy zmíněno, Česká televize mu nyní musí zaplatit náhradu nákladů řízení a paušální náhradu výdajů na jeho advokátku (viz usnesení přiložené výše). "Kdo ale bude kompenzovat to nekonečné dvouleté obtěžování a ztrátu mého času, který jsem musel věnovat tomuto vykonstruovanému obvinění ? Nikdo...Rozhodl jsem se proto kauzu zveřejnit, jelikož se to může kdykoliv stát každému z nás. A zdaleka ne každý má peníze a čas na to, aby se soudil s tak velkou institucí jako je Česká televize. Doufám proto, že tato výhra pomůže všem, kteří se někdy dostanou do podobné situace, kdy jsou falešně obviněni," uzavřel Okamura. 

Koncesionářské poplatky - bolest mnohých

Kolik podobných sporů ČT v poslední době vede, se do zveřejnění tohoto článku zjistit nepodařilo, nicméně ParlamentníListy.cz aktuální stav zjišťují prostřednictvím mluvčího. 

Samotné koncesionářské poplatky jsou přitom kamenem úrazu pro řadu jiných Čechů, dlouhodobě se dostávají i do centra pozornosti jednání politiků. Průzkumy veřejného mínění navíc potvrzují, že zrušení koncesionářských poplatků chtějí zhruba dvě třetiny lidí.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných pak odmítlo obavu z toho, pokud by se nahradily tyto poplatky  financováním ČT a ČRo ze státního rozpočtu, že by to ohrozilo svobodu slova. K podobnému kroku se před časem rozhodli politici například v sousedním Slovensku.

DLOUHODOBĚ sledujeme téma: Česká televize

Přesné znění zákona 348/2005 Sb, kde je přesně uvedeno, za jaké zařízení se musí platit televizní poplatek České televizi :

ZÁKON Č. 348/2005 Sb. ze dne 5. srpna 2005 o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů § 2


Předmět poplatků


(2) Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.  


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…