Na čem stojí vláda? Má tři premiérská témata, píše komentátor

15.09.2011 9:52

Bohumil Pečinka se v Reflexu zamýšlí nad třemi zákony, v nichž jde o přerozdělení 150 miliard korun. Které to jsou? Zákon o rozpočtovém určení daní, církevní restituce a ekotendr. To vše se má přitom zaplatit z kapes lidí. „Premiér Petr Nečas je tlačen ke zdi, přičemž hraje o důvěryhodnost svého kabinetu,“ poznamenává k tomu Pečinka.

Na čem stojí vláda? Má tři premiérská témata, píše komentátor
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Ekologická magazakázka vznikla podle připomenutí Bohumila Pečinky ve zlatých časech druhé Topolánkovy vlády, kdy všechno bylo možné, pokud se lidé dohodli na lince Topolánek, Kalousek, Dalík, Háva.

„Inspirací byl Martin Roman, který poprvé zbohatl na miliardové ekologické zakázce v době svého působení ve Škodě Plzeň. Ve společenství ´hochů, co spolu mluví´, pak vznikla představa soustředit zbytkové ekologické zátěže do jedné agentury, později zadat tendr jedné externí firmě," kritizuje zostra Pečinka.

Psali jsme:

Jako firmu, která má být oním zakázkovým tahounem, pak komentátor zmiňuje firmu J&T. Ostatně - člověk z okolí této firmy už podle něj pracuje na Kalouskově úřadu.

„Nicméně koncem roku 2008, když se zakázka vypisovala, začala ekonomická recese a některé firmy se chtěly tohoto skvělého byznysu se státem rovněž účastnit, a proto předem domluvený záměr zkomplikovaly. Takže nakonec se o ekozakázku ucházejí tři konsorcia, o nichž si mnozí důvodně myslí, že mají spolu kartelovou dohodu," připomíná k tomu komentář.

114 miliard vzniklo na počátku devadesátých let

Následně se zaobírá tím, jak Kalouskovo ministerstvo dospělo k oné známé částce 114 miliard, která byla původně ve hře. „To byl odhad ekologických zátěží ze začátku devadesátých let vynásobený určitým koeficientem. Ve skutečnosti už část z těchto zátěží buď neexistuje, nebo - podle mínění mnoha sanačních odborníků - jsou reálné náklady méně než poloviční."

Podle Pečinky se do toho všeho později zamotaly i protikorupční organizace a průšvih byl na světě. „Stručně řečeno, část politiků ve spojení s částí byznysmenů chce kompenzovat svůj podnikatelský neúspěch fintami se státem a za tímto účelem inscenují představení ve stylu ´chceme zelenou ekonomiku´," dále komentátor strefuje jedovatý šíp a svou kritiku končí slovy: „Podobnost s fotovoltaickým drancováním veřejných financí není čistě náhodná."

Za zákonem se asi schovává TOP 09

Následně se Pečinka v Reflexu věnuje rozpočtovému určení daní., jenž bere pět miliard korun čtyřem největším městům a pak tyto peníze rozdává zbylým městům. „Je za tím čitelný zájem menšího koaličního partnera TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí (STAN)," poznamenává článek. Praha, Brno, Ostrava a Plzeň tak dostanou na frak, protože bude omezován jejich rozvoj a to přitom již nyní kvůli ekonomické krizi přicházejí o desítky miliard korun!

Související:

Přitom ještě před deseti lety obce získávaly příjmy z daní fyzických osob, tedy živnostníků a tak logicky chtěly, aby jich ve městech bylo co nejvíc. ČSSD ale právě tuto praxi prý zrušila.

„Jestliže se nyní někteří tvůrci nového zákona zašťiťují nespravedlností na obcích v počtu obyvatel mezi třemi až deseti tisíci, měli by tento problém řešit jinak než socialistickým přerozdělením od města k městu," spílá nakonec Pečinka.

Návrat církevního majetku? Největší kulisárna...

Do třetice se komentátor věnuje návratu některého církevního majetku, což je podle něj vůbec největší kulišárna. „I tady je opět na stole odmítnutý návrh z dob Topolánkovy vlády, jen se mění cena, která má být vrácena peněžence a naturálně."

Jenže i tady se stejně jako u ekozakázky údajně již šikují lobbisté a finanční skupiny. A ty chtějí desítky tisíc hektarů polností a lesů spravovat. „A opět je tu cítit snaha některých podnikatelů kompenzovat pokles v privátním sektoru penězovodem od státu," zdůrazňuje autor.

Uvažuje, že by možná bylo lepší soustředit tento majetek do fondů a z nich církve financovat, jak už to kdysi navrhoval Pavel Dostál. Nyní jde totiž spíše o snahu vytvořit nějakého nového církevního supermagnáta.

„Tři premiérská témata, na nichž stojí tato vláda," uzavírá své myšlenky Pečinka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…