Šéfové parlamentů V4 budou jednat o vstupu balkánských zemí do EU

15.09.2011 9:59

Role zemí visegrádské čtyřky (V4) při začleňování balkánských států do EU bude jedním z témat, o nichž budou v pátek v Praze jednat předsedové parlamentů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha by státy visegrádské skupiny měly být určitým garantem toho, že se někdejší jugoslávské země i Albánie stanou součástí unie při dodržení vstupních podmínek.

Šéfové parlamentů V4 budou jednat o vstupu balkánských zemí do EU

"Potřebují mít jasný a důvěryhodný příslib, že se stanou součástí evropského hospodářského a sociálního prostoru," řekl ČTK Štěch, který setkání pořádá. Opak by podle něj mohl vést k opětovnému zhoršení stability v regionu. Na druhou stranu by se ale nesměla snižovat kvalita přípravy vstupu nových zemí i za cenu jeho oddálení, míní Štěch. Podle něj se to ale netýká Chorvatska, jehož přijetí je už spíše formální záležitostí.

Nesmí se snížit kvalita příprav nových zemí na vstup do EU

V4 může ostatním státům regionu nabídnout své zkušenosti zkušenosti z přístupových rozhovorů, a to i s ohledem na znalost prostředí. "Měli bychom být tím pomyslným můstkem", který by je spojil s původními státy unie, dodal Štěch.

Dalším tématem budou problémy eurozóny a jejich důsledky pro hospodářství zemí středoevropského regionu. Předseda Senátu uvedl, že pokud se nepodaří stabilizovat situaci v eurozóně a udržet zdravý hospodářský růst, všechny projekty evropského společenství by byly ohroženy.

Štěch: Situace v eurozóně musí být stabilizována

Štěch podotkl, že už jen připuštění možnosti určitého státního bankrotu zadluženého Řecka mělo negativní dopady na kurzy koruny a akcií na pražské burze. Kdyby musely zahraniční banky odepisovat ztráty z řeckých státních dluhopisů, mělo by to zřejmě dopad na jejich aktivity v Česku, obává se.

Z předsedů parlamentních komor na jednání, které začíná dnešní slavnostní večeří, nepřijede do Prahy pouze šéf polského Sejmu Grzegorz Schetyna. V Polsku budou zanedlouho parlamentní volby.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…