Armáda hodlá zrušit letiště v Přerově. Letka vrtulníků se přesune do Náměště

15.09.2011 10:36

Ministerstvo obrany dokončuje ekonomickou a vojenskou analýzu využití vojenských letišť. Deník Právo od zdroje na ministerstvu zjistil, že se schyluje ke konci vrtulníkového letectva na letišti v Bochoři u Přerova.

Armáda hodlá zrušit letiště v Přerově. Letka vrtulníků se přesune do Náměště

Provoz vojenského letiště a dvaceti vrtulníků Mi-17 stojí miliardu korun ročně a podle resortu obrany to není výnosné. Letka by proto měla být přesunuta do Náměště nad Oslavou. Server Novinky.cz upozorňuje, že před třemi lety tam byly z Přerova přesunuty také bojové helikoptéry Mi-24.

Velitel letectva Verner počítá se zrušením letiště. Přerov odchod vojáků ponese těžce

Velitel vojenského letectva Jiří Verner se zrušením počítá. Podle něj se vojákům nabídnou místa v Náměšti a údajně se o zrušení hovoří už dlouho.

Přerov by odchod armády nesl těžce. „Pro nás je to svízelná situace, protože jsme založili obchodní společnost a začali jsme provozovat civilní část. Bez vojáků nebudeme ale schopni pokračovat," řekl Právu primátor Přerova a senátor ČSSD Jiří Lajtoch.

Jedná se o společnost Regionální letiště Přerov, která začala fungovat před rokem. Kvůli konkurenci letišť u Ostravy a Brna navíc nemá velkou šanci na přežití, pokud odejdou vojáci.

Armádní letiště jsou také v Čáslavi, odkud startují gripeny, nebo v Praze ve Kbelích, odkud odlétají vládní nebo dopravní letouny. V Náměšti jsou ještě stíhačky L-159. Armáda také pomáhá správě letiště s Pardubicích, které provozuje spolu s firmou EBA. Je zde i armádní výcvikové centrum.

Přerovské letiště je hloupé rozhodnutí, které způsobil ministr Tvrdík

Přerovský poslanec Zdeněk Boháč (ODS) by raději zrušil letiště ve Kbelích nebo v Pardubicích. Zároveň je členem branného výboru Poslanecké sněmovny, a tak chápe, že kvůli šetření musí obrana zrušit právě přerovské letiště.

„Uzavření nejvýchodnějšího vojenského letiště je hloupé rozhodnutí, ale to hloupé rozhodnutí způsobil bývalý ministr Tvrdík, který rozhodl, že bude upřednostněna Náměšť nad Oslavou," řekl Boháč deníku Právo.

Letiště v Náměšti a v Čáslavi ale nedávno označil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) za strategické. NATO do nich investovalo stovky milionů korun a využívá je jako výchozí místo pro obranu evropského vzdušného prostoru.

Náměšť a Čáslav využívá NATO

V příštím roce chystá obrana také zrušení velitelství společných sil v Olomouci, kde je zaměstnáno 400 vojáků. V krajském městě zůstane pouze velitelství pozemních sil se stovkou vojáků.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…