Radnice Prahy předloží sněmovně návrh na tvrdší tresty pro taxikáře

15.09.2011 11:50

Praha předloží kvůli nepoctivým taxikářům sněmovně novelu zákona o silniční dopravě, která by měla mimo jiné umožnit ukládání sankcí přímo řidiči, vybírání kaucí, uložení zákazu činnosti a zabavení vozidla. Návrh zákona ve čtvrtek schválili jednomyslně všichni přítomní zastupitelé hlavního města. Zastupitelé zároveň rozhodli o stažení novely loterijního zákona. Informuje ČTK.

Radnice Prahy předloží sněmovně návrh na tvrdší tresty pro taxikáře

Nové možnosti postihu by měly přispět ke snížení počtu taxikářů, kteří působí problémy. "Situace v pražské taxislužbě je dlouhodobě na neuspokojivé úrovni," řekl zastupitelům primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Taxikáři provozují živnost bez oprávnění, mají například fiktivní sídla

Podle primátora přetrvávají například problémy s taxikáři, kteří provozují živnost bez oprávnění. Současná legislativa prý není účinná. "Taxikáři se nebojí sankcí, mají sídla například na fiktivních adresách nebo radnicích," konstatoval Svoboda. Podle Svobody taxikáři poškozují pověst Prahy i celé České republiky.

Návrh má předlohu v dříve předložené novele, do níž byly zapracovány připomínky vlády. Novela by podle primátora měla například umožnit ukládání sankcí přímo řidiči či vybírání kaucí, které by sloužily jako záloha na splátku případně uložené pokuty. Pokud by řidič kauci nesložil, musel by odstavit auto a přišel by o doklady od vozidla, dokud by ji neuhradil, jak je to běžné v zahraničí.

"Chtěli bychom, aby bylo možné uložit zákaz činnosti, jehož porušení by pak bylo trestným činem maření výkonu úředního rozhodnutí. Navrhujeme rovněž, aby v případě opakovaného provozování taxislužby bez oprávnění bylo možné odejmout na místě kontroly vozidlo bez ohledu na jeho vlastníka," řekl už dříve Svoboda.

Nově bude možné uložit taxikáři zákaz činnosti

Podle pražského magistrátu mezi největší problémy pražské taxislužby stále patří předražování, například z jízd kontrolovaných v letošním prvním čtvrtletí jich bylo předraženo téměř sedm procent.

Sněmovna už v roce 2008 schválila pražský návrh, který prodlužoval lhůtu pro udělování pokut za předražování. I tento krok byl namířen proti taxikářům, kteří dokázali udělení pokuty unikat tak dlouho, až uplynula lhůta a úřady musely věc odložit.

Zastupitelé zároveň rozhodli o stažení novely loterijního zákona, kterým chtěla Praha pro obce získat možnost regulovat povolování všech výherních automatů. "V současné době se jeho další projednávání jeví jako neúčelné," řekl Svoboda. Poslanci totiž v nedávné době schválili jinou novelu loterijního zákona, která tento problém také řeší.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…