Jurečka (KDU-ČSL): Kalousek popřel smysl vládní důchodové reformy

16.09.2011 12:50

Na včerejší tiskové konferenci představil ministr financí Miroslav Kalousek plánovanou emisi státních dluhopisů, které budou moci nakupovat i občané. Překvapivou informací je výnos těchto státních dluhopisů, které stát občanům nabízí.

Jurečka (KDU-ČSL): Kalousek popřel smysl vládní důchodové reformy

„Výnosy dluhopisů budou začínat od 0,85 % a končit mají na 6 % podle typu dluhopisu a délky splatnosti. Kdo si tak například koupí kuponové dluhopisy za tisíc korun, dostane po prvním roce na úrocích 8,50 Kč, bez srážkové daně. V druhém roce 15 Kč a v posledním roce dostane tisícovku zpět a navrch 60 Kč," říká ministr Kalousek. Vzhledem k tomu, že úroky nejsou každý rok stejné, dosahuje efektivní úrok jen 3,09 % ročně.

Není to tak dlouho, co nás při obhajobě penzijní reformy a plánovaného opt-outu ministr Kalousek přesvědčoval, že při zavedení druhého pilíře budou občané moci investovat do soukromých penzijních fondů, které v nejkonzervativnější variantě budou nakupovat jen české státní dluhopisy.

„Pokud tak budou činit a ministr financí bude nabízet výnos z těchto dluhopisů od 0,85 % či okolo 3 % jako nyní, pak při inflaci, která se v posledních dvou letech pohybuje mezi 1,5 % až 2 % ročně (v roce 2008 například 6,3 %), a při započítání ročních režijních nákladů daného fondu bude mít občan v lepším případě výnos nula, v horším o část peněz přijde. A to jsme u varianty, u které ministr financí garantoval před kamerami, že občan tratit nebude. Nyní fakticky přiznává, že bude," upozorňuje místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Dále je zde velké riziko dodatečného uvalení vyšší daně na výnos z dluhopisů, jak Nečasova vláda ukázala v případě stavebního spoření.

V takovém případě Marian Jurečka radí: „Jako lepší investici pro české domácnosti lze tedy označit např. listopadový nákup velkého množství dětských plen, které od 1. ledna 2012 výrazně podraží díky zvýšení DPH. Domácnosti mají v průběhu tří měsíců jistý výnos minimálně 4 %. Pokud nakoupí i na rok 2013, je zhodnocení minimálně 7,5 %! To je investice, o jejímž znehodnocení rozhodne přímo její investor!"

Více:

Ministr Kalousek: Dluhopisy pro domácnosti konečně tu

##PROFIL 3398##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…