Sociolog nemá práci. Prchá do Holandska. Drábek: Smutný to případ

17.09.2011 15:48

PŘÍBĚH Filip Procházka z Olomouce už dva roky nemůže najít žádnou práci. Má magisterský titul. Vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, a tak by si mnohý mohl myslet, že je takříkajíc za vodou. Ale opak je pravdou.

Sociolog nemá práci. Prchá do Holandska. Drábek: Smutný to případ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Nejen, že nemůže najít uplatnění odpovídající jeho kvalifikaci, ale nechtějí ho ani v dělnických oborech.

Studium sociologie vypadalo slibně

„Když jsem na gymnáziu přemýšlel o studiu na vysoké škole, vybíral jsem obor, který by mě bavil a který by mi v budoucnu nabídl širokou škálu uplatnění a zajistil dobře placenou a zajímavou práci. Sociologie se proto jevila jako vhodná volba, protože ta mé požadavky splňovala," prozradil ParlamentnímListům.cz sedmadvacetiletý Filip.

Studium sociologie rozvíjí schopnosti, které lze využít v mnoha různých oborech. Kromě možnosti uplatnění v agenturách zabývajících se sociologickými průzkumy, v neziskovém sektoru nebo státní správě, může absolvent tohoto oboru nalézt zaměstnání také v oblasti marketingu a public relations, managementu, politice či ekologii. V rámci studia absolvent získá nejen teoretické znalosti, ale i mnoho praktických dovedností jako je tvorba dotazníků, provádění výzkumů nebo práce s různými sociologickými databázemi.

Další příběhy čtěte ZDE

Desítky nabídek, nevyšla žádná

Takto bývá profil absolventa sociologie nejčastěji charakterizován. Realita je ale úplně jiná. Alespoň pro Filipa. „Za poslední dva roky jsem oslovil řadu různých institucí a soukromých firem po celé České republice. Reagoval jsem na desítky nabídek pracovních příležitostí. K samotnému pohovoru mě však pozvali pouze třikrát. Občas mi přišel email, ve kterém mi poděkovali za zájem s tím, že dali přednost někomu jinému. Většinou se však dotyčná společnost vůbec neobtěžovala s nějakou odpovědí," popsal své dosavadní zkušenosti s hledáním zaměstnání.

Více o zaměstnanosti ZDE

Dnes by se rozhodoval jinak

Filip tak získával pocit, že jeho sen stát se sociologem, se mu čím dál tím víc vzdaluje. „Začal jsem si myslet, že veškerá moje studijní snaha byla k ničemu. Na sociologii jsem se dostal až napodruhé a po celou dobu studia jsem patřil mezi ty snaživější a pracovitější studenty," upřesnil ParlamentnímListům.cz Filip Procházka svoji situaci s tím, že se začal poohlížet i po jiných oborech.

Příliš chytrý

„Nejprve jsem začal hledat práci v administrativě. Protože umím dobře pracovat s počítačem, předpokládal jsem, že s takovýmto zaměstnáním nebudu mít problémy. Ale bohužel jsem nedostal šanci. V několika případech mi sdělili, že vybrali vhodnějšího kandidáta. A v jedné společnosti mi dokonce řekli, že mám příliš vysoké vzdělání pro tuto pozici a že jsem tudíž překvalifikovaný," říká.

Sociolog skladníkem?

„Tak jsem začal v životopise popírat své vzdělání a přizpůsobovat informace v něm té pozici, o kterou jsem se ucházel," uvedl Filip s tím, že ani to nepomohlo. „Přihlásil jsem se třeba do výběrového řízení na skladníka. Neuvedl jsem v životopise, že jsem vysokoškolsky vzdělaný a vymyslel jsem si dobu praxe a také jsem tvrdil, že jsem vyučený, což byl jeden z požadavků firmy. Dostalo se mi negativní odpovědi a sdělení, že do výběrového řízení na uvedenou pozici se přihlásilo 54 lidí," kroutí hlavou Procházka.

Čtěte také:

A dodává: „Dnes je nejvíce nabídek práce pro obchodní zástupce a obráběče kovů a jiné technické pracovníky. Vnucovat někomu nějaké zboží s nejistým výdělkem, na to nemám povahu a na opravdu technické obory zase nemám kvalifikaci," řekl.

Na otázku ParlamentníchListů.cz, zda by se dnes, pokud by byl v pozici žáka, který si má vybrat své budoucí povolání, rozhodoval jinak, odpověděl: „Kdybych věděl, to, co vím dnes, asi bych se rozhodl pro nějaký techničtější obor. Nevím."

Vysněnou práci nakonec našel. V zahraničí

Psychicky ho podle jeho slov toto dosud bezvýsledné hledání stálo hodně nervů. S odstupem času však už vidí svoji nelichotivou situaci mnohem optimističtěji. „Už neobviňuji sám sebe z neschopnosti najít si práci. Vím, že je problém někde jinde. Jsem přesvědčen, že je to jednak důsledek degradace vysokoškolského vzdělání na úroveň maturity. Dnes už má vysokou školu pomalu každý. Jsem proto pro soukromé vysokoškolské studium. Další problém vidím v tom, že zde nezáleží na schopnostech, ale na známostech a třeba i tom, za jakou politickou stranu člověk kope," vysvětluje rozhořčeně Procházka.

Podle něj je také zarážející to, že současná vláda mluví o boji proti korupci, ale ve skutečnosti vytváří prostor právě pro ni. „Pak se ale ministři nemohou divit tomu, že ti opravdu schopní odejdou do zahraničí. A to je i můj případ. V Česku pro mě teď není zaměstnání, ale našel jsem ho v Holandsku. A tam se taky hodlám odstěhovat," dodal závěrem.

Drábek: Smutný příběh

A co na to říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)? „Je to velmi smutný případ, nicméně jde spíše o výjimku.Vysokoškoláci jsou obecně na trhu práce velmi dobře uplatnitelní, v evidenci nezaměstnaných jich je ve srovnání s ostatními stupni vzdělání jen velmi nízké procento, navíc v evidenci nezůstávají dlouho, jsou schopni si práci poměrně rychle najít. Faktem ale je, že lidé s technickým vzděláním mají cestu k práci snazší - poptávka po nich na pracovním trhu je stále vyšší, naopak absolventi humanitních věd si zaměstnání ve srovnání s nimi shánějí hůře," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jaromír Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…