Konzervativní Semín varuje. Kalousek chce předčasné volby

17.09.2011 8:58

Jeden ze zakladatelů Akce D.O.S.T. se domnívá, že Miroslav Kalousek chce vyvolat předačasné volby ještě před volbou prezidenta v roce 2013.

Konzervativní Semín varuje. Kalousek chce předčasné volby
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Ladislav Bátora a Michal Semín na ministerstvu školství

"Miroslav Kalousek se pokouší vyvolat, nejpozději na přelomu let 2012/2013, předčasné volby. Do té doby totiž bude mít Václav Klaus svázané ruce prezidentským mandátem. Nedivil bych se proto, kdyby se Kalousek pokusil vytvořit dočasnou vládu se sociální demokracií, nebylo by to ostatně poprvé. Mám jej za bezvýhradně pragmatického člověka, pro něhož jsou ideové otázky či hodnoty v politice nepodstatné. Jakkoli se poslední dobou rád staví do pozice svědomí národa, tak jako nyní, kdy tak statečně bojuje za očistu státní správy od údajných extremistů, zatímco jeho vlastní strana má ve vládě bývalého komunistu. Kalousek a jeho pseudokonzervativní TOP 09 chtějí jen více moci, bátoriáda je jen vhodné beranidlo," uvedl Michal Semín, jeden ze zakladatelů Akce D.O.S.T., pro server českápozice.cz.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Spřízněnost ano, ale pouze ideová

Podle něj teď Kalousek hraje o to, kdo bude hegemonem na české pravici. Odmítl však, že by takzvaný Hrad vnutil Ladislava Bátoru na ministerstvo školství. "Mezi panem Bátorou, Akcí D.O.S.T., prezidentem Klausem či ministrem Dobešem spřízněnost existuje, je ovšem výlučně ideová, rozhodně ne finanční či majetková," řekl Semín.

Hodně se spekuluje o tom, že by ve spolupráci s platformou Akce D.O.S.T prezident Václav Klaus vstoupil do politiky, až mu prezidentský mandát vyprší. K tomu Semín uvedl: "Momentálně nemáme konkrétní politické cíle. Nelze však vyloučit, že se Akce D.O.S.T. v politickém boji angažovat bude. Sbor signatářů se sám o sobě v politickou stranu proměnit nemůže, nakonec jsou mezi nimi členové již existujících politických stran. Přesto nelze vyloučit, že se z lůna našeho hnutí politická strana zrodí."

Co to je Akce D.O.S.T.

Akce D.O.S.T. je široké pravicové hnutí, s nímž spolupracují rozličné pravicové proudů od integrálních katolíků typu Michala Semína a Práva a spravedlnost, libertariánů ze Strany svobodných občanů Petra Macha, Mladých křesťanských demokratů, Konzervativní strany, monarchistické Koruny české, či neokonzervtismu blízkého Občanského institutu Nečasova poradce Romana Jocha a „populistické" Jany Bobošíkové.

Sdružení též podporují někteří zákonodárci liberálně-konzervativní ODS jako například Ivo Strejček, Hynek Fajmon, Jaroslav Kubera, Petr Pakosta či Jiří Oberfalzer. Manifest podepsala i prezidentova exkandidátka na ombudsmana Eva Dundáčková, šéfka sekretariátu předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové Alena Páralová, či exposlanci ODS Petr Pleva, Juraj Raninec, Zdeněk Prosek a exsenátor Karel Tejnora. D.O.S.T. má i sympatie Hradu, především Petra Hájka a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla.

Psali jsme:
Bátora si s Klausem na Hradě vychutnal jazz i rozhovor na pravici
TÉMA Ladislav Bátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…