ODS hodlá ubránit peníze pro Prahu v Brně. Janošíkovské řešení nechce

17.09.2011 9:26

Občanští demokraté v Brně představí svůj protinávrh rozpočtového plánu, který čtyřem největším městem výrazně omezuje rozpočet a naopak jej zvyšuje městům menším.

ODS hodlá ubránit peníze pro Prahu v Brně. Janošíkovské řešení nechce

Ministerstvo financí připravilo zákon podstatně posilující rozpočty menších měst na úkor těch největších. To ovšem ODS označuje za "jánošíkovské řešení". Návrh ODS zní jinak, Praze a třem dalším velkým městům peníze neubírat. Naopak metropoli přilepšit zhruba o půl miliardy a něco málo přidat menším městům a obcím.

Na dnešním setkání starostů v Brně plánuje ODS představit tento svůj návrh. Aktuálně.cz informovalo o tom, že poslanec občanských demokratů Vladislav Vilímec bude Kalouskův protinávrh konstruovat tak, aby přihrával peníze spíše městům nad 50 tisíc obyvatel. Navrhuje oslabit vliv velikosti katastru obce na rozdělování peněz a posílit motivační složku.

"Teď profitují malé obce s malou hustotou zalidnění a velkým katastrem. Naším cílem je, aby se nemohlo stát, že by město kolem 20 nebo 30 tisíc obyvatel dostávalo v průměru na obyvatele méně než obce, které mají kolem 200 obyvatel," komentoval to na dotaz Aktuálně.cz poslanec Vilímec.

Psali jsme:
Primátor Onderka: Pokud projde Kalouskův návrh, pro Brno to bude katastrofální

Kalousek nahrává svému "dvojčeti TOP 09"

ODS tímto jednáním reaguje na návrh ministra financí Kalouska, který vychází vstříc politickému hnutí Starostové a nezávislí. Starostové a nezávislí chtějí dotace pro obce rozdělit spravedlivěji, především posílit rozpočty malých obcí a menších měst na úkor Prahy a dalších tří velkých měst.

Praha by přišla o více než 2 miliardy 

Podle Kalouskova návrhu by si přilepšily všechny obce a města do 100 tisíc obyvatel. Města se 100 až 150 tisíci obyvateli by měla příjmy na hlavu jako dosud. Naopak čtyři největší města by přišla o 5 miliard korun ročně, Praha pak o 2 miliardy a 200 milionů korun.

Ministr financí argumentuje tím, že ve čtyřech největších městech žije 20 procent obyvatel ČR, ale z výtěžku sdílených daní dostávají bezmála 45 procent.

Už teď je tedy jasné, že protinávrh připravovaný ODS Starosty neuspokojí. Proti budou zejména ti z malých obcí a menších měst, kteří už na příští týden svolali do Prahy demonstraci.

Návrh vzbuzuje nespory v koalici 

Kvůli rozpočtovému určení daní už padala silná slova i v koalici. Předseda Starostů a koaliční vyjednavač za TOP 09 Petr Gazdík pronesl, že nebude-li zákon podle Kalouska, nebude koalice.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas označil návrh za "levičácký" a "jánošíkovský".

Čtěte také:

Praha bude mít rozpočet na internetu. Turnikety v metru ale neplánuje

Svoboda k rozpočtu Prahy: Vyrovnanost, stabilita, nízká zadluženost...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…