Nečas by vyšel z podzimního kongresu jen posílen, tvrdí Tluchoř

17.09.2011 11:16

Bývalý šéf poslanců Petr Tluchoř nesouhlasí s prodloužením mandátu ODS, podle něj by tento krok jen zdiskreditoval stranu a vrhl na ni stín nelegálnosti.

Nečas by vyšel z podzimního kongresu jen posílen, tvrdí Tluchoř

Bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř odmítá prodloužení mandátu současného vedení občanských demokratů o půl roku.

"Nejde ani o současné vedení, ani o to, jestli jde o půl rok nebo jeden den. Jde o základní demokratický princip, na který není možné sáhnout," řekl Tluchoř v rozhovoru pro deník Právo. Časové omezení voleného mandátu je základní demokratickou hodnotou nelze ji podle Tluchoře porušovat, ať jsou k tomu sebepragmatičtější důvody.

Nic, proti Nečasovi nepodnikám

Odmítá jakékoliv teorie, že je tento krok namířen proti premiéru Nečasovi. "Odmítám jakékoliv úvahy, že se něco děje proti němu. Byl bych rád, kdybych nebyl v zajetí spikleneckých teorií a nějakého příliš opatrného vidění světa," dodává. Sám si nedovede představit, že politická strana, která vede vládu a má svého premiéra v osobě svého předsedy, obzvlášť je-li tou stranou ODS, svého předsedu měnila.

Nečase by kongres jen posílil

"Myslím si, že pokud by byl podzimní kongres volební, Petr Nečas by z něj vyšel posílen," myslí si Tluchoř. Připouští, že by byla pozměněna sestava místopředsedů, což by ale pro nadcházející volební rok viděl jen pozitivně.

Červen je pro bývalého šéfa poslanců maximálním horizontem pro volební kongres ODS, přiznává ale, že vše je v rukou předsedy Nečase a výkonné rady ODS.

"Myslím si, že to každý vidí, že sestav místopředsedů není pro ODS ideální a že se minimálně nenaplnila očekávání, která do nich kongres nebo pan předseda vkládal," tvrdí Tluchoř. Premiéra Petra Nečase pak okomentoval jako legitimně zvoleného předsedu ODS, člověk který má vedle řadu chyb, ale i řadu předností, snaží se prosazovat změny v České republice a poměrně se mu to daří.

Čtěte také:

Tluchoř získal podporu proti Nečasovi. Premiér nemá šéfovat ODS déle

Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…