Šéf severočeské policie: Policisté jsou na varnsdorfské ještě mírní

17.09.2011 20:09

Města ve Šluknovském výběžku jsou nadále ochromena napětím mezi původními obyvateli a „nepřizpůsobivými.“ V době, kdy se ve Varnsdorfu každý týden sejde demonstrace s účastí pravicových radikálů, mají policisté napilno. Jejich zákroky však mnozí kritizují za přílišnou brutalitu proti demonstrantům. Severočeský policejní ředitel Jiří Vorálek své podřízené brání. V porovnání s jinými zákroky byly podle něj ty varnsdorfské ještě mírné.

Šéf severočeské policie: Policisté jsou na varnsdorfské ještě mírní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

„Když na nás někdo začne házet kameny, dýmovnice, výbušky a začne si myslet, že jsme tam proto, aby si do nás každý bouchnul, tak při samotném zákroku už nerozlišíte, že je to očividný extremista nebo očividně naštvaný slušný člověk," obhajuje Vorálek pořádkové jednotky v rozhovoru pro iDnes.cz. Dodává, že podle něj by slušní lidé s radikály vůbec neměli demonstrovat, jako to udělali občané Rumburku či Nového Boru.

SLEDUJEME téma: Romové
Související TÉMA: Šluknovsko 

Pracujeme. Ale nečekejte policistu na každém rohu

Varnsdorfští obyvatelé si přitom stěžují, že policie přehnaně brání demonstracím a zároveň skoro neřeší přečiny místních Romů. "Upozorňuji na to, že v prostředí, které máme v našem kraji vytvořené, se kriminalitě zabránit nedá. Prostředí našeho kraje je natolik poškozené, že tu kriminalitu generuje," brání se Vorálek. Dodává, že Šluknovský výběžek není nijak personálně poddimenzovaný, občan nicméně nemůže očekávat, že na policistu narazí na každém rohu. „To ale neznamená, že tam nejsou," vysvětluje šéf severočeských policistů.

Co se děje ve Varnsdorfu čtěte ZDE

Před problémovými lokalitami varoval nadřízené již dávno

Před možnou eskalaci napětí na severu Vorálek informoval své nadřízené již před šesti lety. „Že ten problém může bouchnout, platí řadu let o Chánovu, Janovu, Postoloprtech, Krupce a mnoha dalších," varuje Vorálek. Banalizace těchto problémů ze strany úřadů proto označil za absurdní. Přesto Vorálek v blízké době neočekává vlnu nepokojů v ostatních problémových oblastech. „Že se v jiné lokalitě může stát něco podobného, je ale možné," připouští.

Šéf severočeské policie zmínil i vznik speciální pořádkové jednotky, která se v budoucnu na podobné nepokoje zaměří. „Měla by vzniknout počátkem příštího roku. Provozní náklady na ní se stanou součástí našeho rozpočtu. Počítá se s tím, že na to budeme mít personální dotaci. V jednotce bude zhruba 200 lidí," upřesnil Vorálek.

Čtěte také:

Lidé ve Varnsdorfu protestovali proti sobotnímu zásahu policie  

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo 

Ve Varnsdorfu lidé starostu vypískali, chtěli se dostat k Romům 

Podnikatelka ve Varnsdorfu: Ukradnou vše, co není za mříží 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…