Drábek: Nedivím se, že se Kalouskovi udělalo na tripartitě zle

18.09.2011 12:00

Odbory se s ministrem práce a sociálních věcí dále dohadují o důchodové reformě a dalších položkách v rozpočtu. Poslední schůzka tripartity byla předčasně ukončena kvůli nevolnosti Miroslava Kalouska.

Drábek: Nedivím se, že se Kalouskovi udělalo na tripartitě zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi se na schůzce tripartity 15. září udělalo zle. Jeho kolega Jaromír Drábek ho ale prý chápe. „Po tom, co jsme si vyslechli na začátku tripartity, tak se mu ani nedivím, že se mu udělalo špatně," řekl ministr práce a sociálních věcí v Partii na TV Prima.

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Chyba. Drábek na Primě vysvětloval Kalouskův zdravotní stav

Nešlo prý ale ani tak o slova odborářů, jejichž argumenty byly „očekávatelné". Spíš nechápali slova třetí strany, zástupců zaměstnavatelů, kteří prohlásili, že zvýšení ratingu České republiky jejich obchodům nepomáhá.

Související:
Drsný Drábek: Sobotko, na kampaň proti reformám nedostanete ani korunu

Přesto se ale ministr Drábek neshodl s Jaroslavem Zavadilem, šéfem odborů, ani v televizi. Drábek připustil, že určité drobné změny v reformách učinit může, odbory je však odmítají spíš jako celek. „Vláda by se měla zabývat zdroji," kritizuje Zavadil. Podle něj se pouze počítá s většími příjmy ve formě daní od lidí, mohli by přitom ale víc škrtat nebo řešit některé korupční kauzy jako ProMoPro nebo Drobilovu aféru.

Sledujeme téma: Vládní reformy

Životního prostředí se týká také plánovaný ekotendr, který podporuje třeba ministr Kalousek spolu s TOP 09. Ačkoliv je ale Drábek ze stejné strany, připustil, že kdyby měl obří ekotendr vypadat tak, jak doposud, nezvedl by pro něj ruku.

Související:
Netrestáme rodiče, říká Drábek k příspěvkům na děti

Reforem se ale zastával. „Tyto kroky, které vláda za 14 měsíců udělala, jsou velmi vyvážené," hájil se. Zdůrazňoval, že v zahraničí jsou důchodové reformy prý často mnohem extrémnější. Srovnával také Česko s Portugalskem, které má podobné podmínky, a hrozil, že bychom mohli podobně skončit.

Zavadil, jedna z vůdčích osobností nedávné stávky, připustil, že možná budou další odborářské protesty. Nic nevylučuje, zatím o tom ale nechtějí mluvit na veřejnosti.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…