Politici ČSSD si už nepamatují na prodej Škody Plzeň

19.09.2011 7:54

Na podzim roku 2002 členové tehdejší vlády posvětili prodej holdingu Škoda skupině Appian, která měla utajené vlastníky. Deník MF Dnes upozorňuje, že si na to politici dnes už nepamatují.

Politici ČSSD si už nepamatují na prodej Škody Plzeň

Bývalý premiér Vladimír Špidla si na prodej společnosti Škoda vůbec nepamatuje. Jeho vláda přitom o prodeji jednala mnohokrát a nakonec převedení podílu státu na firmu Appian schválila.

Řešilo se to, ale nevzpomínám si na podrobnosti, tvrdí Rusnok

„Určitě se to řešilo, ale byla to primárně věc ministra financí. Ale určitě se zjišťovaly poměry nabyvatele. Ta firma se tvářila jako mezinárodní investiční firma, provázaná nějakým způsobem s Mosteckou uhelnou. Ale na detaily si nevzpomínám," řekl MfD tehdejší ministr průmysl Jiří Rusnok.

Podle MfD ale Špidla i Rusnok o privatizaci Škody jednali jak s vládou, tak s tehdejším ředitelem společnosti Martinem Romanem. Píše se o tom ve firemním časopise Škodovák. MfD se nepodařilo sehnat vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který měl tehdy prodej Škody Plzeň na starost.

Sledujeme téma Mostecká uhelná

Z prodeje Škody měli zisk její manažeři i ředitel Roman

Vyšetřování ve Švýcarsku ukázalo, že mezi beneficienty (konečnými příjemci profitu) některých firem, co se podílely na nákupu Škody a figurovaly v majetkové struktuře po privatizaci, byli i tehdejší manažeři Škody a také Martin Roman, co nedávno rezignoval na post šéfa ČEZu.

Samotní manažeři to ale popírají a zpochybňují pravost dokumentu ze Švýcarska.

„Pokud by se tato informace prokázala jako pravdivá, tak to je nesmírně vážný problém a naprosto nepřijatelný střet zájmů, který by musel být řešen," řekl MfD ministr financí Miroslav Kalousek. Resort financí vykonává akcionářská práva státu ve společnosti ČEZ, která zadávala holdingu Škoda velké zakázky.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…