Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř

19.09.2011 9:43

V roce 2013 se bude volit nástupce prezidenta Václava Klause. Zatím není jasné, jestli budou hlavu státu volit občané nebo parlament, ale podle deníku Právo to už vyvolává nervozitu v ODS. Strana nemá takovou sílu v mandátech jako dříve a navíc je zde konkurence ze strany TOP 09.

Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř

Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prohlásil, že by kandidát občanských demokratů nemusel být straník.

Kandidát za ODS nemusí být straník, myslí si Tluchoř

Zájem o kandidaturu na prezidenta za ODS projevil už první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a první místopředsedkyně strany a šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

„Debata musí začít odspoda, musí proběhnout v regionech i na kongresu. Jsem přesvědčen, že by ODS, ať budou poměry v té době ve Sněmovně a Senátu jakékoliv, svého kandidáta měla postavit," řekl deníku Právo Tluchoř. Prý to nemusí být člen ODS, ale strana přesto dokáže najít významné osobnosti.

SLEDUJEME téma přímá volba

Jméno kandidáta by mělo být známo po kongresu strany v červnu 2012.

Proti člověku z ODS postaví svého kandidáta další pravicová strana TOP 09. Kandidovat na prezidenta hodlá předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ke zvolení prezidenta je potřeba nejméně 141 hlasů. ODS přitom nemá převahu

Prezident ke svému zvolení potřebuje ve třetím kole nejméně 141 hlasů z Poslanecké sněmovny i Senátu dohromady. ODS má v současnosti 25 senátorů a 53 poslanců, celkově tedy jen 78. Z toho můžou plynout úvahy Petra Tluchoře o kandidátovi, pro kterého by hlasovali i další strany.

Klaus byl v roce 2008 zvolen 141 hlasy, ale tehdy bylo postavení ODS mnohem silnější. Tehdejší pravice dala dohromady 122 poslanců a senátorů. Zbytek hlasů bylo od dvou nezávislých senátorek, 14 lidovců a tří přeběhlíků ze sociální demokracie.

Mandát prezidenta Klause vyprší 7. března 2013. Do té doby se uskuteční ještě senátní volby, kde ODS obhajuje 14 křesel ve 27 obvodech. Podle Práva tak nemá šanci obnovit 41člennou absolutní většinu v Senátu, jak tomu bylo před třemi lety.

Musí se rozhodnout především o způsobu volby, míní Němcová

„Zatím není rozhodnuto o způsobu volby, tedy zda bude přímá, či nepřímá, a že by teď ODS jmenováním kandidáta rozpoutala prezidentskou kampaň, která by trvala až do jara 2013, tak to máme na programu řadu jiných otázek. To připadá v úvahu až příští rok," sdělila Němcová deníku Právo.

Němcová je nominaci připravena přijmout, ale upozornila, že nekandiduje.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…