Jarolím hodil Babiše i protikorupčníky do jednoho pytle: Tlachy a žádné skutky

19.09.2011 20:59

Babiš je další člověk, který o korupci jen mluví a nekoná, reaguje na pondělní rozhovor českého miliardáře v Hospodářských novinách místopředseda véček Tomáš Jarolím. Šéf české Transparency International David Ondračka a Hana Marvanová z iniciativy Veřejnost proti korupci ale Babišova slova vítají.

Jarolím hodil Babiše i protikorupčníky do jednoho pytle: Tlachy a žádné skutky

Vlažný přístup k boji proti korupci v Česku vyvolává stále více reakcí. Zatím nenaplněné předvolební sliby o mnohem ráznějším postupu proti nekalým praktikám propojujícím byznys s politikou začínají kromě řadových občanů a osobností zejména z oblasti kultury motivovat k jisté aktivitě i lidi z prostředí byznysu. Poté, co skupina podnikatelů založila na jaře 2011 Nadační fond proti korupci, začal poměrně kriticky o českých poměrech otevřeně hovořit i nekorunovaný král českého zemědělství a jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš.

Čtěte také: V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš


Zatímco zástupci nevládních organizací a spolků bojujících proti korupci tuto iniciativu vítají, místopředseda strany, jíž se protikorupční boj podařilo na jaře 2010 prodat jako hlavní téma své předvolební kampaně, říká, že jde jen o další plané řeči. Skutek prý ale utekl i v případě mnoha členů jeho Věcí veřejných.

Kozel zahradníkem

"Udělat kozla zahradníkem, to je první věc, co mě napadne, když se dozvím, že Babiš kritizuje korupční prostředí v této zemi. Stojí za ním tolik podivných věcí. Nepřekvapuje mě to, ale říkám si, jestli je ten člověk soudný. V případě jeho podnikání je těch otazníků mnoho," reaguje pro ParlamentníListy.cz na Babišova ostrá slova v pondělních HN druhý muž Véček Tomáš Jarolím.

Naráží tak zřejmě na několik kauz, ve kterých rodák z Bratislavy sice figuroval, vždy ale vyšel s čistým štítem. Například na jaře 2008 se objevily informace o policejním odposlechu Babiše v souvislosti s výšetřováním machinací spojených s firmou Čepro. Babiš se tehdy nechal slyšet, že o akci policistů ví hned z několika zdrojů. Podle novináře Jaroslava Kmenty z Mladé fronty Dnes měl zavražděný boss českého podsvětí František Mrázek krátce před svou smrtí zkoušet získat kompromitující materiály právě na Babiše.


V ČR se prý jen tlachá. Ve VV občas také

Prohlášení podobná těm Babišovým podle Jarolíma jen pomáhají vytvářet dojem, že se s korupcí konečně něco dělá, což prý ale ve většině případů není pravda. Uvádí příklad z tiskové konference pořádané Nadačním fondem boje proti korupci. "Byl jsem tam přítomen a jen ze slušnosti vůči paní Marvanové a ostatním jsem nevstal a neřekl, co si o tom myslím. Tedy že jde jen o tlachání, zatímco boj proti korupci je z mého pohledu o odhalování konkrétních korupčních kauz, což se zde příliš neděje," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Výše vyřčené se podle něj dá mnohdy vztáhnout i na některé členy Věcí veřejných, ve kterých působí jako člen nejužšího vedení. "Mluvíme o tom, ale výsledky se nedostavují. V případě VV nehovořím o odhalování konkrétních kauz, navíc výsledky z jejich vyšetřování si vyžádají nějaký čas, ale proč jako VV například důrazněji nepožadujeme zákon o prokázání majetku," ptá se svých stranických kolegů Jarolím. Véčka prý už vědí, na čem jsou se svými koaličními partnery TOP 09 a ODS, o to častěji by je ale měly s konkrétními návrhy zákonů konfrontovat.

Marvanová: Lidé mlčí, mají oprávněný strach

Hlavní tvář iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová naopak aktivitu Andreje Babiše vítá. "V momentě, kdy o problému začíná hovořit podnikatelská sféra, je to pro vnímání korupce jako problému velkým přínosem. Vadí mi ale, že zde není hlas podnikatelů a zástupců firem slyšet více. Mám pocit, že je zde silně zakořeněn pocit strachu o vlastní zakázky," říká Marvanová ParlamentnímListům.cz a dodává, že o korupci nechtějí hovořit ani řadoví občané ze strachu z perzekuce. Uvádí příklad "svého" straníka Zdeňka Kořistky z US-DEU, kterému měli lobbisté Marek Dalík a Jan Večerek nabídnout 10 milionů korun za pád vlády vedené tehdy Grossovou ČSSD. Výsledkem bylo zpochybnění Kořistkovy výpovědi a osvobození Dalíka s Večerkem.

Babišova slova o korupcí prolezlé zemi uznává i ředitel české pobočky mezinárodní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. Narozdíl od Jarolíma věří tomu, že velcí podnikatelé začnou kromě prohlášení pro tisk podnikat i konkrétní kroky. "Jejich roli vidím například v podpoře různých fondů, popřípadě zveřejňování tzv. zákulisních informací. I na jeho příkladě je každopádně vidět, jaký posun v české společnosti nastal. Ještě před pěti lety by byl člověk, otevřeně o korupci hovořící, označen jako buřič a šiřitel poplašných zpráv," nechal se slyšet Ondráčka. Lidé formátu Babiše prý budou pro byznysmeny příkladem a proto je Babišovi za jeho slova vděčný.

Nekorunovaný král českého zemědělství, jehož podniky zaměstnávají okolo 20 tisíc lidí, poskytl rozhovor deníku HN. "Je to neuvěřitelné, ale dokonce i on mluví, jako by korupce tady nebyla. Když jeho slova slyšíte, je všem jasné, že z boje proti rozbujelé korupci u nás nic nebude," prohlásil na adresu prezidenta Václava Klause. V souvislosti s Klausem uvádí v rozhovoru i konkrétní příklad pokusu o korupci. V době, kdy Klaus vetoval zákon o povinném přimíchávání biosložky do paliv, týkající se i Babišovy firmy Preol, měli jej údajně navštívit lidé, schopní "za jisté protislužby" zajistit, aby prezident zákon nevetoval. Nekontrolovaná korupce podle podnikatele přišla do ČR s nástupem Pavla Béma na pražský magistrát a jmenováním exšéfa ODS Mirka Topolánka premiérem.


Čtěte také:

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…