Klaus zpátky v ODS? Nechceme, zní z krajů

20.09.2011 22:17

O tom, jakým směrem se vydá politická kariéra prezidenta Václava Klause po únoru 2013, se spekuluje již dlouho. Podle serveru Aktuálně.cz ho ale nejspíš nebude jeho mateřská ODS příliš přemlouvat, aby se vrátil do jejího čela.

Klaus zpátky v ODS? Nechceme, zní z krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Z odpovědí více než tří desítek předsedů místních a regionálních sdružení ODS vyplývá, že návrat současného prezidenta do strany si přeje výrazná menšina. Tři čtvrtiny odpověděly, že Klausův návrat do čela ODS je nereálný, nebo že si ho přímo nepřejí. Hlavně ti mladší.

Mladí jsou jinde 

"Je to logické. Zakládající členové zcela jistě ano, ale většina členů současné ODS do ní vstoupila až po "sarajevském atentátu" nebo až poté, co byl Václav Klaus zvolen prezidentem. Jejich pohled na ODS je úplně jiný," uvádí předseda jednoho z regionálních sdružení ODS.

K tématu:
Kam s Klausem? Do ODS, D.O.S.T. nebo někam jinam?

Často se také mluví o tom, že by Klaus mohl založit novou stranu. To se zdá členům ODS reálnější, její šance na úspěch už méně. "Prostor pro pravicové uskupení napravo od středu pod vedením Václava Klause se nabízí," říkají někteří.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Část ODS se ovšem podobného Klausova kroku bojí. "Oslabilo to ODS, dál by se štěpila pravice." Někteří dotázaní si také myslí, že Klaus by neměl zakládat stranu, ale věnovat se spíše nějaké konzervativní vzdělávací instituci.

Čtěte:
Profesorka Dvořáková: Když bude bída, založí Klaus novou stranu
Nová konzervativní strana by měla dost hlasů. Ale s podporou Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…