Venkov přijel vynadat Praze. Jsme morálka národa, řekli starostové

21.09.2011 11:14

Starostové dnes přijeli do Prahy, aby podpořili přijetí novely o rozpočtovém určení daní. Novela má zvýšit podíl z daní pro menší města a obce o 13,5 miliardy korun. Proti jejímu schválení se staví největší města v čele s Prahou a také část ODS, která by ráda našla jiné řešení.

Venkov přijel vynadat Praze. Jsme morálka národa, řekli starostové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Starostové se sešliou v 10:00 na náměstí Jana Palacha, odtud se vydali na pochod k úřadu vlády za premiérem Petrem Nečasem. Podle reportéra ParlamentníchListů.cz je na místě 794 lidí. Někteří drží prapory svých měst. Demonstranty přišel podpořit i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Organizátory tak vysoký počet zúčastněných překvapil. Jedná se o asi nejtišší demonstraci, jakou Praha letos zažila.

Související Gazdík přitvrzuje. Neprojde-li novela o rozpočtovém určení daní, vláda padne

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba se nechal slyšet, že starostové jsou "morálním zdravím národa". Zatím největší aplaus sklidil starosta Ondřejova, který vypočítal, že zatímco v Ondřejově dokážou koupit lavičky za cenu okolo čtyř tisíc korun, Praha 4 je má za 21 tisíc. Proto se prý hlavní město případného snížení daní bát nemusí.

Akce skončila poté, co před Úřadem vlády předali starostové premiéru Nečasovi klíč od Karlovarského kraje a dort.

Nárůst pro malé obce

Sdružení místních samospráv posílala předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) během září dopisy na podporu přijetí novely. Premiér je podle nich klíčovou osobou pro přijetí legislativní úpravy. ODS se postavila proti TOP 09, která ale rozpočtové určení daní považuje za zásadní otázku dalšího fungování vlády.

Změna v rozpočtovém určení daní, kterou navrhlo ministerstvo financí, má snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat právě obcí od 2000 do 10.000 obyvatel.

Čtěte více:
Primátor Svoboda: Rozpočtové určení daní narovinu
ODS chce nový parametr u přerozdělování peněz obcím. Počet žáků
Komunisté pomohou Kalouskovi spasit venkov. Je to možné, Nečasi
Nečas se vymezoval vůči partnerům v koalici: Nejsme zbojníci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…