Klaus se setkal s šéfem americké sněmovny. Mluvili o krizi

21.09.2011 7:48

Prezident Václav Klaus se dnes ve Washingtonu sešel se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. Předmětem jejich rozhovoru byla evropská dluhová krize. Na schůzce, která trvala půl hodiny, probrali i spojenectví obou zemí včetně účasti českých vojáků v Afghánistánu. Boehner za ni podle Klause poděkoval.

Klaus se setkal s šéfem americké sněmovny. Mluvili o krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Oceňuji, že je Česká republika oddaná demokracii a principům tržní ekonomiky," řekl republikánský politik ještě před jednáním. Klaus po schůzce uvedl, že šéfa sněmovny stejně jako další lidi, s nimiž se během nynější pracovní cesty v USA setkal, zajímala Evropa, evropská dluhová krize, problémy eura či Řecka. „Ameriku to trápí, uvědomuje si, že to je veliký problém," řekl Klaus novinářům po schůzce.

Česko nouzová řešení nepotřebuje

Řeč ale přišla i na americké problémy s vysokým zadlužením, kdy se republikáni s demokraty přou o způsob řešení nepříznivé situace. "(Boehner) zaujal pragmatický postoj. Je přesvědčen, že do prezidentských voleb dojde k nějakým škrtům. Asi zhruba těch, o kterých se teď hovoří. Skutečné řešení problému a skutečný střet nastane až v roce 2013," podotkl český prezident.

Podle Klause je při řešení rozpočtových problémů jednotlivých zemí nutné rozlišovat mezi krátkodobými nouzovými řešeními a dlouhodobými strukturálními změnami. K nouzovým řešením se musí přistupovat rychle, zvláště v některých zemích, což ale není případ Česka, řekl Klaus. Zvyšování daní - které jako část receptu na boj s dluhy prosazují například američtí demokraté - by ale mezi tato nouzová řešení neřadil.

Čtěte více:
Klaus ve Varech tvrdě zkritizoval Moravce. A tleskali mu úplně všichni
Klaus navštíví Karlovarsko. Cestu zahájí autogramiádou 
Klaus si povzdechl: U mě jsou jak miliusové a před kamerami přiostří
O Havlovu knihovnu se včera hádali jak psi, svědčí Bakalův nájemník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …