Poslanci začnou projednávat nový zákon o ochraně ovzduší

21.09.2011 8:56

Poslanci dnes začnou projednávat návrh nového zákona o ochraně ovzduší. Norma má více než dosavadní zákon zacílit na znečišťovatele. Na programu jsou také předlohy ve druhém čtení. Jde například o novelu zákona o obchodování s ohroženými druhy.

Poslanci začnou projednávat nový zákon o ochraně ovzduší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

 Ze zákona o ochraně ovzduší se budou postupně zvyšovat poplatky za znečištění. Růst bude poměrně výrazný. Znečišťovatelé by měli v roce 2022 zaplatit podle propočtů zhruba 1,7 miliardy korun. Nová opatření dotknou i domácností. Malé kotle uváděné na trh budou muset mít výrazně nižší emise než nyní. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv. 

Více o Poslanecké sněmovně ZDE

Norma počítá například s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí. V novém zákoně nejsou pravidla pro nakládání s látkami ohrožujícími ozonovou vrstvu Země a klima. Oblast bude ošetřovat samostatný zákon, jež je dnes ve sněmovně rovněž v prvním čtení. 

Novela zákona o obchodování s ohroženými druhy umožní ministerstvu životního prostředí vydat ceník péče o zvířata zabavená pašerákům. Pevné sazby mají sloužit k průhlednému účtování mezi centry a ministerstvem a také lidem, kterým byla nelegálně převážená zvířata zabavena. Od nich totiž ministerstvo peníze za péči o zabavené exempláře ve správním řízení vymáhá.

Čtěte:
Stravenkový veletoč. Ve sněmovně mají jasno, proč ODS mění názor
Sněmovna podpořila sloučení 14 zdravotních ústavů do dvou
Opozice chtěla jednat o korupci a zpovídat premiéra. Neuspěla
Peníze z privatizace a z dividend by mohly jít na důchody

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…