Školství podle ČSSD: Škola od devíti, lehčí maturita

21.09.2011 10:39

Ministr školství Josef Dobeš (VV) asi nebude potěšen, až uvidí, co čeká jeho resort, pokud se ČSSD dostane k moci. Sociální demokracie změní státní maturitu, když slohovou práci vrátí do základní školní části maturity a zruší dvojí obtížnost. MF DNES získala alternativní školský program ČSSD, který zpracoval stínový ministr a senátor Marcel Chládek.

Školství podle ČSSD: Škola od devíti, lehčí maturita
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Chládek přichází i s dalšími nápady. Posunul by například začátek vyučování na devátou hodinu dopolední a na základní škole nabídl volitelný předmět - psaní všemi deseti prsty na počítači. Navrhuje také, aby v posledním roce před nástupem do první třídy chodily děti do povinně mateřské školky. "Nechceme žádné hlídací služby pro děti premiéra Petra Nečase," poznamenal pro MF DNES Chládek. Povinná školka by byla bezplatná.

Jednu verzi maturity chce i ODS 

Letos si mohli studenti vybrat mezi lehčí a těžší verzí maturity. K ničemu jim to ale nebylo, protože vysoké školy výsledky maturity v přijímacím řízení příliš nezohlednily. Vyhodnocení letošních státních maturit by měl Dobeš předložit na konci roku a pak se bude jednat o jejich další reformě. Změna se dá čekat, protože je prosazuje třeba i školská expertka ODS a poslankyně Jaroslava Wenigerová, která dříve pracovala jako školní inspektorka.

Téma: Státní maturity

"Jedna úroveň obtížnosti se může dostat zpátky na stůl, protože původně měla být jen jedna úroveň obtížnosti. I já patřím mezi zastánce jedné obtížnosti," uvedla Wenigerová. Vyslovila se i pro povinnou maturitu z matematiky, kterou prosazuje i premiér Nečas. "Ale bavme se o matematice jako skutečných počtech, ne, aby se zkoušely deriváty a integrály, kterých se děti bojí," dodala Wenigerová.

Související:
Chládek (ČSSD): Ministr Dobeš je řezníkem českého školství
Dobeš si chystá na klub TOP 09 otázky na Kalouska
Na podzim ještě dvacet milionů za maturity, říká šéf CERMAT
Bordel se státními maturitami pokračuje, píše Buchert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…