O žádný úplatek jsem si neřekl, brání se Barták

21.09.2011 13:32

Exministr obrany Martin Barták se dnes ohradil proti úternímu článku deníku Mladá fronta Dnes (MfD), ve kterém liberecký podnikatel Štefan Novota uvedl, že po něm chtěli úředníci ministerstva obrany úplatek za přidělení zakázek na dodávku výstroje pro armádu. Barták, zdůraznil, že o zakázce, kterou Novota zmiňuje, vůbec nevěděl a ani o ní nemohl rozhodovat. Na deník podal žalobu, v poslední době už celkem třetí, a žádá "tiskovou omluvu".

O žádný úplatek jsem si neřekl, brání se Barták

MfD v úterý napsala, že firma S.P.M. Liberec se v loňském roce ucházela o zakázky na dodávku opasků, batohů či vest pro vojáky za 120 milionů korun. V červnu 2010 prý Novotu požádal o schůzku Josef Hubáček, šéf zbrojovky ZVI a pravá ruka jejího majitele Michala Smrže.

"Sešli jsme se 23. června na valné hromadě Asociace obranného průmyslu. O přestávce mi v jednacím sále předložil dva dokumenty z vnitřního systému ministerstva, v nichž byly neveřejné informace o zmíněných zakázkách. Pan Hubáček mi řekl, že zakázky dostaneme, pokud poskytneme finanční odměnu vysoce postavenému pracovníkovi ministerstva," uvedl podle listu Novota.

Nevím, kdo je Novota, ale vím, že lže

"Na moji otázku, zda to je ten nejvyšší, mi neodpověděl. Byl jsem si ale v podstatě jist, že by to mělo mířit na ministra obrany (tehdy Martina Bartáka). Řekl jsem, že si to musím promyslet," citovala podnikatele MfD.

Sledujeme kauzy: Barták, Tatra, Vondra, Pandur, Gripen

Barták dnes zdůraznil, že pokud byl "uvědomělý občan Novota" přesvědčen o nějakém korupčním jednání, měl neprodleně podat trestní oznámení. "Nevím, kdo je pan Novota, zato ale vím s absolutní jistotou, že nemluví pravdu," poznamenal někdejší ministr s tím, že od Novoty čeká, že "své lživé a nehorázné tvrzení uvede na pravou míru".

Kampaň za vyřazení Bartáka z veřejného života

Bartáka prý také "jako občana" děsí, že nastal "další řízený únik informací z vyšetřovacích policejních spisů". Podobným způsobem prý může být zlikvidován prakticky kdokoliv. "Na základě opakovaných úniků snad už nikdo nepochybuje o propojení orgánů činných v trestním řízení a MfD. Tímto je významně ovlivňován průběh trestních řízení," poznamenal někdejší ministr obrany.

Není prý podle něj normálně rozumné vyjadřovat se k věcem, které se nestaly a neexistují. "Jelikož ale jde o další součást kampaně s cílem mě vyřadit z veřejného života, musím se v tomto případě ozvat," vysvětil Barták.

Čtěte více:
Barták: Věřím, že Bulant svou novou funkci na obraně zvládne 
Barták: V kauze Tatry jsem prý jen svědek. Tak proč jsem sledován? 
Vyšetřování kauzy Bartáka a tatrovek provázejí pochybnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…